23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăStirea zileiOficialii Renault scutura autoritatile de la Bucuresti. Francezii vor o economie competitiva...

Oficialii Renault scutura autoritatile de la Bucuresti. Francezii vor o economie competitiva pentru a face performanta

in:

Stiri pe acelasi subiect

Piata AUTO, pe minus dupa primele doua luni, cu o scadere de 3,8%!

Vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale noi au scazut...

Dacia si-a crescut cota de piata in Germania

Masinile fabricate de compania Dacia Renault prind tot mai...

Romanii isi pot cumpara noul Renault Fluence. Pretul porneste de la 14.900 euro. Galerie foto

Noul Renault Fluence, in versiunea facelift a modelului care...

Zilele acestea s-a vorbit foarte mult pe marginea unei declaratii facute de Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault. Acesta a atras atentia pe un ton usor amenintator ca, daca Romania nu-si pastreaza competitivitatea pe termen lung, constructorul francez de masini isi poate muta productia in alte regiuni in care detine fabrici.

Este pentru prima data cand un oficial Renault spune deschis ceea ce toate multinationalele gandesc atunci cand aleg o tara pentru a face o investitie. Nicio companie care vine intr-o regiune nu dezvolta un proiect economic de dragul oamenilor care locuiesc acolo, ci isi face toate planurile raportandu-se la profitul pe care il poate realiza. La fel s-a intamplat si cu investitorul francez care a ales Romania pentru ca aici a gasit un bazin de specialisti foarte buni si costuri de productie mai scazute decat in alte parti. Cu ajutorul acestor specialisti mai ieftini decat cei din tarile occidentale s-au realizat performante economice de exceptie. Investind in tara noastra, Renault a discutat cu oficialitatile de la Bucuresti, dar si cu cele din judetul Arges anumiti termeni ai proiectului pe care l-au construit in ultimii ani, iar printre punctele cele mai fiebinti negociate au fost cele referitoare la dezvoltarea infrastructurii in regiune.

Daca strainii s-au tinut de cuvant si au respectat toate angajamentele pe care si le-au luat prin contract atunci cand au preluat Dacia, nu acelasi lucru se poate spune despre statul roman.

 

Pentru cine este mesajul Renault?

 

Nicolae Pavelescu, liderul sindicalistilor de la Dacia, ne-a explicat modul in care ar trebui interpretata declaratia facuta de Carol Tavares. Din punctul de vedere al sefului de sindicat, oficialul Renault a transmis un mesaj autoritatilor din Romania, care pana acum nu si-au tinut promisiunile facute in fata francezilor si nu au realizat ceea ce s-au angajat atunci cand a inceput investitia in fabrica de la Mioveni.

Guvernele Romaniei, din ultimii ani, au tot promis. Conducerea Renault a cerut rezolvarea problemelor legate de infrastructura, rezolvare care ar usura foarte mult transportul produselor realizate de noi catre pietele unde exportam. De fiecare data cand s-a discutat acest subiect reprezentantii autoritatilor au spus da, dar cand au parasit sala negocierilor au uitat de tot. Lucrurile nu merg asa intr-o economie de piata. Daca vrem sa ramanem competitivi si sa ne pastram investitiile trebuie sa contribuim si noi, ca tara. O companie nu face o investitie pentru a crea locuri de munca, ci o face pentru performanta, pentru castig. Actionarii de la o firma atunci cand trag linie nu intreaba cate locuri de munca au fost create, ci vor sa stie care este profitul, cati bani a realizat investitia lor. Locurile de munca sunt problema guvernelor, ele trebuie sa stie cum trebuie procedat pentru a le pastra. Din punctul meu de vedere, conducerea Renault incearca sa transmita un mesaj autoritatilor de la Bucuresti si anume acela ca nu poti profita la infinit de o investitie fara a oferi nimic in schimb. Daca nu se vor lua masuri urgente exista pericolul ca tara noastra sa iasa in pierdere”, a explicat Pavelescu.

 

Ce implica o relocare?

 

Referitor la o posibila relocare a productiei Renault din Romania in alte regiuni, liderul de sindicat considera ca acest lucru nu este posibil acum, avand in vedere ca fabrica din tara noastra detine anumite licente pe care celelalte unitati ale francezilor nu le au. “ Sunt produse omologate pentru care avem exclusivitatea pe urmatorii 2-3 ani. In acest moment nu se poate pune problema plecarii francezilor din Romania. Insa nu pot da asigurari ca asta nu se va intampla la un moment dat. Un lucru este insa cert, Renault nu poate decide astazi ca paraseste Romania, iar de maine fabrica se inchide. O relocare de acest gen este un proces de durata care se intinde pe cativa ani. Eu cred ca ar trebui sa ne gandim serios la ceea ce spun oficialii patronatului francez si sa luam masuri in asa fel incat pericolul relocarii sa nu existe”, a mai spus Pavelescu.

Producatorul auto de la Mioveni nu este singur in aceasta afacere extrem de importanta pentru Romania. Francezii lucreaza cu o serie de furnizori care , la randul lor, au facut investitii importante in tara noastra, deschizand unitati de productie aici. Relocarea Renault ar da peste cap business-urile acestor firme partenere. Bazandu-ne pe acest fapt putem spune ca , deocamdata, pericolul plecarii francezilor nu este atat de mare, dar nu trebuie trecut prea usor peste cele declarate de Carol Tavares.

 

Dacia in cifre

 

Activitatea Renault este una dintre cele mai importante de pe piata din Romania, antrenand o serie de investitii paralele. Dacia Pitesti are in acest moment 94 de furnizori de rang I, numarul total al partenerilor ridicandu-se la 800. Multe dintre companiile care activeaza pe piata locala depind direct de fabrica de automobile. Business-ul Renault a contribuit in 2011 cu 2,9% la PIB-ul Romaniei. Proiectele realizate de francezii de la Renaut, proprietarii uzinei Dacia, in perioada 2000-2010 au fost de 1,63 miliarde euro.

Compania Automobile Dacia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri record de 3,1 miliarde de euro (13,17 mld. lei), in crestere cu 15% fata de anul precedent, potrivit situatiilor financiare ale constructorului auto. Profitul net al firmei a inregistrat un regres de 8% anul trecut, de la 71 milioane de euro la 65 milioane de euro. Firma din Pitesti a fost cel mai mare exportator din tara noastra, livand pe pietele straine masini de 2,18 miliarde euro. In ultimii ani, compania s-a bazat foarte mult pe exporturi, vanzarile pe piata interna fiind in continua scadere.

 

Rezultate la nivel global

 

In primele sase luni din 20, profitul net al grupului Renault a scazut cu 39% din cauza rezultatelor mai slabe de pe pietele europene, insa cifra de afaceri a ramas relativ stabila, iar compania sta mult mai bine decat PSA Peugeot-Citroen care a postat pierderi de 800 milioane euro si a anuntat restructurari masive. Profitul net al Renault a scazut de la 1,25 miliarde euro in prima parte din 2011, la 786 milioane euro in S1 2012, iar cifra de afaceri a scazut de la 21,1 miliarde, la 20,9 miliarde euro.

Vanzarile au scazut cu 3%, spre 1,33 milioane unitati, semn ca declinul dur din Europa a fost doar partial compensat de rezultatele din alte continente. Grupul asteapta totusi ca volumul de vehicule pe care le va vinde in 2012 sa fie mai mare decat cel din 2011, cu conditia ca situatia pietei europene sa nu se deterioreze peste asteptari.

Grupul a adus cateva produse noi anul acesta, cum ar fi cel mai nou Clio, o noua generatie de Sandero. In plus, a extins tarile unde se vinde Duster. Ca semn ca lucrurile nu stau pe roze Renault a revizuit in scadere prognozele privind evolutia intregii pietei auto europene in 2012. mai exact se asteapta la o scadere cu 6-7%, fata de 3-4%. Tot cu trei puncte procentuale a fost revizuita si prognoza din Franta care acum arata -10 -11% pentru tot anul in curs.

 

Ultimele stiri