Acasă International OPT LUCRURI INTERESANTE pe care trebuie sa le stii despre VORTEXUL POLAR...

OPT LUCRURI INTERESANTE pe care trebuie sa le stii despre VORTEXUL POLAR care a provocat gerul din SUA

109

1. Europa de vest a fost afectata de cele mai puternice furtuni din ultimele doua decenii. Sunt aceste fenomene legate intre ele?

Polar vortex

Da, fenomenele sunt legate intre ele intr-un fel, dar nu se poate spune ca unul este cauzat de celalalt. Ambele evenimente sunt cauzate de acelasi curent „jet stream”, a carui pozitie actuala permite aerului rece sa coboare spre Canada si Statele Unite, dar si aerului cald, umed, dinspre Atlantic sa treaca pe deasupra nord-vestului Europei, cauzand furtuni.

Valul de ger, inedit in ultimii zece ani, insotit de ninsori si ploi inghetate, a provocat circa zece morti in mai putin de o saptamana. Plecat din nordul Statelor Unite si Canada vecina, valul de frig s-a extins in Midwest si ameninta chiar regiunile situate mai in sud si ferite in mod traditional, precum Tennessee si Alabama.

„Temperaturile cele mai mici din ultimii aproape 20 de ani vor afecta nordul si centrul Statelor Unite”, precizeaza meteorologii. „Combinate cu rafale de vant, aceste temperaturi se resimt la niveluri potential mortale, mai scazute de minus 51 de grade Celsius pe alocuri”. La aceste temperaturi, apar leziuni grave ale pielii dupa doar cateva minute de expunere, au amintit autoritatile, care au multiplicat apelurile la prudenta.

Populatia a fost avertizata impotriva riscurilor de blocare a masinilor pe drumurile inghetate din cauza deversarii canalizarilor, provocata de inghet, si in mai multe orase locuitorii au fost invitati sa ramana acasa si sa isi faca provizii de hrana.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos