21.6 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiPaleologu: ”De Pasti sa fim crestini, nu cretini!”. Mesaj pentru cei care...

Paleologu: ”De Pasti sa fim crestini, nu cretini!”. Mesaj pentru cei care vor redeschiderea bisericilor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Theodor Paleologu argumenteaza in sase puncte de ce este bine ca bisericile sa fie inchise de Paste in aceasta perioada marcata de epidemie. „Sa fim crestini, nu cretini”, concluzioneaza Paleologu.

Mesajul integral:

In disputa legata de deschiderea bisericilor in noaptea de Inviere ar trebui sa mai si gindim, nu doar sa repetam clisee si sloganuri.

1) Analogia cu magazinele de mincare este inepta. Bunurile spirituale sint diferite de cele materiale si nu te duci sa le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e pravalie.

2) Argumentul ca bisericile nu s-au inchis in timpul epidemiilor de ciuma din secolele VI si XIV demonstreaza exact contrariul. Pe atunci nu se stia nimic despre raspindirea epidemiilor.

3) Exista o specie de apucati care au impresia ca se opun secularizarii, dar care, de fapt, o accelereaza prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot incapatineaza sa ofere adversarilor lor nuielile cu care sa fie flagelati. Si nu doar ei, ci intrega Biserica. Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa evite cu orice pret sa fie asociata cu o explozie a cazurilor de coronavirus.

4) Comparatia cu persecutia din timpul regimului comunist nu este doar cretina, ci de-a dreptul nerusinata.

5) Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paste sint cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preotilor si credinciosilor au o atitudine inteleapta si responsabila.

6) In sfirsit si cel mai important, daca iesim in noaptea de Inviere pe balcoane, daca aprindem cite o luminare si cintam „Cristos a-nviat”, transformam intreaga tara intr-o imensa biserica. Sa fim crestini, nu cretini.

Ultimele stiri