Acasă Economie Până vin rușii, vin vremuri grele! BNR: Creşterea economică va încetini considerabil...

Până vin rușii, vin vremuri grele! BNR: Creşterea economică va încetini considerabil în 2022 şi inflaţia va crește la 11,2%

Creşterea economică este aşteptată să încetinească puternic considerabil în 2022 şi 2023, estimează membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit minutei şedinţei de politică monetară din 9 februarie, citată de News.ro.

Ei spun că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 – până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, şi să descrească doar gradual pe parcursul următoarelor trei trimestre.

În opinia BNR, criza energetică, posibil agravată de conflictul Rusia-Ucraina, împreună cu blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare continuă să reprezinte surse majore de incertitudini şi riscuri, prin impactul potenţial exercitat la nivel global/european, precum şi pe plan intern, asupra cererii de consum şi asupra activităţii şi planurilor de investiţii ale firmelor, de natură să afecteze evoluţia pe termen scurt a cererii agregate, dar şi potenţialul de creştere a economiei pe un orizont mai îndelungat de timp.

Totodată, membrii Consiliului au arătat din nou că sunt preocupați de absorbţia fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, reliefând atât condiţiile stricte ce trebuie îndeplinite pentru accesarea acestora, cât şi importanţa lor majoră pentru realizarea reformelor structurale şi investiţiilor necesare economiei româneşti, precum şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului consolidării bugetare graduale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentChemat la o interventie, un pompier din Buzau s-a trezit cu fiica lui grav ranita. Fata a decedat pe urma
Articolul următorMesajul otravit al lui Putin pentru români: ”Stalin a transferat Ucrainei pământuri care au aparținut României”