Acasă Sanatate “Parintele” SMURD a acceptat sefia Ministerului Sanatatii. Raed Arafat face parte...

“Parintele” SMURD a acceptat sefia Ministerului Sanatatii. Raed Arafat face parte din Cabinetul Ponta

88

Dupa o lunga perioada in care doctorul Raed Arafat a refuzat constant oferta de a prelua sefia Ministerului Sanatatii, astazi, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a acestuia in functie. Postul a ramas vacant in urma demisiei lui Vasile Cepoi.


La inceputul lunii octombrie, dupa plecarea lui Cepoi si preluarea interimatului, premierul Victor Ponta a afirmat ca va gira functia de ministru al Sanatatii cu toate atributiile delegate catre doctor Raed Arafat. “Vom gasi solutia juridica, pentru ca domnul Arafat nu e membru al Guvernului si nu poate in mod formal sa gireze functia si, probabil, o voi gira eu, dar cu toate atributiile delegate catre domnul Raed Arafat”, a explicat seful Gurvernului.

Astazi insa, dupa ce va depune juramantul la Palatul Cotroceni, doctorul Arafat devine parte din Cabinetul Victor Ponta. Mandatul sau va fi unul scurt, in decembrie avand loc alegeri parlamentare in urma carora va rezulta un nou guvern. Ramane de vazut daca dupa aceste evenimente, doctorul Arafat va accepta o noua numire la Ministerul Sanatatii. El nu a facut un secret din faptul ca nu isi doreste aceasta functie si ca vrea sa se ocupe cat mai bine de serviciul de urgenta si de celelalte proiecte pe care le-a pus pe picioare. Cert este ca numirea doctorului Arafat este un castig pentru sistemul medical, specialistul fiind un bun manager.

Cine este Raed Arafat?

Doctorul Raed Arafat este una dintre cele mai cunoscute personalitati din Romania. El s-a remarcat datorita faptului ca a reusit sa puna pe picioare unul dintre cele mai performante servicii de urgenta cu paramedici. Parintele SMURD, medic specialist in Anestezie Terapie Intensiva, s-a nascut la 24 mai 1964, la Damasc (Siria), dar a crescut in orasul palestinian Nablus. Pasiunea pentru medicina de urgenta o descopera inca din copilarie. In anii ’70, creeaza, in Nablus, o echipa de prim ajutor, formata din colegii de clasa, pe care o instruieste si o coordoneaza. La varsta de 16 ani, in 1981, a ajuns in Pitesti, unde a urmat studiile de limba romana. A absolvit Facultatea de Medicina la Cluj-Napoca. Specialitatea anestezie – terapie intensiva a facut-o atat la Cluj-Napoca, cat si la Targu Mures.

Este absolvent al unui numar foarte mare de cursuri de medicina de urgenta si management al dezastrelor, atat in Romania, cat si in strainatate: cursurile de Comandant de Operatiuni de Salvare (C.O.S), la Brigada de Pompieri din Paris, Urgente Nucleare Civile, US Army National Guard, Maryland, SUA; Medic sef de urgenta, Copenhaga, Danemarca sau Transport medical aerian – Serviciul de Ambulanta Aeriana Norvegia. In 1991 a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Targu Mures, reusind sa uimeasca lumea cu rapiditatea si calitatea interventiilor echipajelor sale. Pana in 1998, el si intregul personal au lucrat ca voluntari, deoarece singurul sprijin material provenea de la medicii si pompierii din Scotia si consta in echipament, medicamente si provizii. Din 1991 este medicul coordonator al statiei SMURD Targu Mures. In 1999 a primit cetatenia romana.

Raed Arafat este instructor in probleme de medicina de urgenta. A fost membru al colectivului de instructori al cursurilor internationale de medici de urgenta din Grecia, Noua Zeelanda, Austria.In 2003 a primit Ordinul National ‘Pentru Merit’ in gradul de Cavaler, acordat de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania. In noaptea de 31 decembrie 2005, cu cateva minute inainte de intrarea in noul an 2006, pe scena amplasata in fata Teatrului National, Raed Arafat este decorat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu Ordinul National ‘Pentru Merit’ in grad de Ofiter, pentru eforturile depuse in actiunile de salvare a oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani.

Locuitorii din Targu Mures l-au desemnat, in decembrie 2003, cea mai apreciata personalitate care activeaza in domeniul social. In decembrie 2006, a primit, in cadrul unei gale organizate de compania de comunicare ‘Imagine’ si Metro Media Transilvania, titlul de ‘Omul anului 2006’.

In luna mai 2007, coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a fost ales, la Targu Mures, pentru urmatorii trei ani, primul presedinte al Comitetului Director al nou infiintatei Fundatii pentru SMURD.

La 23 august 2007 primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a semnat decizia de numire a doctorului Raed Arafat, coordonatorul serviciului SMURD, in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, responsabil cu medicina de urgenta. A demisionat la 10 ianuarie 2012, fiind repus in functie de catre premierul Emil Boc la 17 ianuarie 2012. La 1 octombrie 2012, dupa demisia ministrului Vasile Cepoi, i-au fost delegate prerogativele ministeriale. Raed Arafat a refuzat propunerea de a prelua portofoliul de ministru, dar va conduce de facto Ministerul Sanatatii pana la alegerile din 9 decembrie, interimatul fiind asigurat de premierul Victor Ponta. In 2010 a fost numit profesor invitat la Universitatea de Medicina si farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

Conflictul cu Basescu

Acum cateva luni a fost tarat , fara voia sa, intr-un scandal national, presedintele Traian Basescu iscand acuzandu-l public ca se opune reformei din sistemul medical. Totul a pornit de la proiectul Legii Sanatatii. Dezbaterile publice aprinse au debutat anul trecut, in decembrie, cand seful statului l-a nominalizat pe Arafat ca fiind “ cel mai mare dusman” al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate. Replica a venit ca urmare a declansarii unei campanii mediatice in care se atragea atentia ca actul normativ privind reforma sistemului medical, elaborat la Palatul Cotroceni, risca sa produca un adevarat dezastru in sector.

Schimbul de replici dintre cei doi a continuat pe parcursul mai multor saptamani, culminand cu episodul de luni seara din cadrul unei emisiuni TV in care presedintele Basescu a intervenit pentru a-l combate pe Arafat si a-l “ sfatui” indirect sa-si dea demisia : „Daca nu gaseste intelegere, poate si are alt punct de vedere decat propriul lui ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeti ca pleaca? Ghici ghicitoarea mea”.

Raed Arafat a ales sa-si dea demisia din functia pe care o detinea in Ministerul sanatatii, dar gestul sau nu a ramas fara ecou, mii de oameni iesind in strada pentru a-l sustine. Dupa o perioada in care tensinile din strada au fost destul de puternice, doctorul arafat s-a intors in minister. El s-a aratat a fi socat de sustinerea si increderea pe care a avut-o in randul populatiei, declarand ca lumea crede in SMURD. „Am discutat aseara cu ministrul Sanatatii si am spus ca sunt de acord sa revin in minister. Azi dimineata am vorbit cu domnul presedinte Basescu, care m-a contactat, nu este niciun secret”, a precizat dr. Raed Arafat.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos