38.2 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăEconomiePATRU mari banci dispar din Romania in cateva luni!

PATRU mari banci dispar din Romania in cateva luni!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un adevărat șoc ar putea avea loc pe piața bancară din România. Nu mai puțin de 4 bănci cunoscute ar putea dispărea fiind înghițite de altele care doresc să își mărească cota de piață. Ar fi vorba de Banca Românească, Banc Post, Veneto Banca și Marfin Bank. Și Piraeus Bank ar putea intra într-o anumită combinație mai repatează sursa citată.

 

Banca Transilvania va cumpara cel mai probabil Banca Romaneasca. OTP Bank este si ea iesita la cumparaturi, Garanti Bank vrea sa isi creasca la randul sau cota de piata, Intesa San Paolo vrea sa se reprofileze.

Tinta bancilor cu cote de piata sub 5% este fie vanzarea, fie cumpararea pentru majorarea cotei de piata sau lichidarea operatiunilor. Inceput in decembrie 2016, in procesul de cumparare al Bancii Romanesti s-au inscris si Banca Transilvania si OTP Bank. Conform unor surse din piata, negocierile s-ar apropia de final si castigatoare ar fi Banca Transilvania, care s-ar apropia astfel de o cota de piata de 15%, foarte aproape de cota de piata a celei mai mari banci din sistem, BCR, de 16,5%, relatează national.

Bancpost s-a anuntat a fi de vanzare, dar HSBC nu pare a fi gasit deocamdata un cumparator pe masura. Cota de piata a Bancpost este de circa 3%, ceea ce ar propulsa puternic cumpartorul in top 10 bancar, susține sursa citata.

Banca Transilvania (cu o cota de piata actuala de 13,2%) ar depasi BCR cu o astfel de achizitie, iar OTP Bank (2,2% in prezent) ar ajunge la 5,2%, depasind acel prag confortabil ravnit de majoritatea bancilor care vor sa ramana pe piata bancara ca banci universale.

Ultimele stiri