Acasă International Polonia e in strada… cam ca Romania pe vremea lui Dragnea

Polonia e in strada… cam ca Romania pe vremea lui Dragnea

Zeci de mii de oameni s-au adunat in multe orase ale Poloniei pentru a-si arata sustinerea fata de Uniunea Europeana.

Totul, dupa o decizie a Tribunalului Constitutional polonez, care a dat intaietate legilor nationale in fata legilor europene. Hotararea a fost aplaudata de guvernul conservator polonez, insa i-a facut pe multi sa se teama ca va deschide portile unui eventual „POL-EXIT” – iesirea Poloniei din Uniunea Europeana.

In centrul capitalei poloneze, steagurile Uniunii Europene si cele ale Poloniei au fost arborate impreuna de zecile de mii de oameni veniti la mitingul de sustinere a Uniunii Europene. Oamenii au scandat „Ramanem”, iar mesajul lor a fost clar: Polonia este si va ramane un stat membru al Uniunii Europene. Protestar pro-UE: „Vrem sa ramanem in Uniunea Europeana pentru ca vrem sa fim mai puternici si speram ca vom avea parte de prosperitate daca suntem in Uniune”.

„Sunt aici pentru Polonia, sunt aici pentru copiii mei. Unul dintre ei e alaturi de mine. Si nu cred ca vom parasi vreodata Europa”, a spus un alt protestatar pro-UE.

Saptamana trecuta, Tribunalul Constitutional al Poloniei a decis ca legile statului sunt mai presus de legile Uniunii Europene. Decizia a venit dupa ce, in martie, Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca UE poate forta statele membre sa-si alinieze legislatia interna la cea a Uniunii. Scandalul a pornit de la cateva modificari aduse de guvernul conservator polonez legilor justitiei si care, potrivit oficialilor de la Bruxelles, politizeaza numirile membrilor Curtii Supreme de Justitie a Poloniei.

„Asta nu e Uniunea Europeana, astia sunt niste birocrati in Bruxelles. Si-au asumat niste drepturi pe care nu ar fi trebuit sa si le asume si vor sa se amestece tot mai mult. Sunt foarte multumit cu decizia (Tribunalului Constitutional) ca, in Polonia, instanta constitutionala e cea mai importanta”, a reactionat Zygmunt Miernik, contestatar al Uniunii Europene.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentExemplul italian. Peste 80% din populatie s-a vaccinat!
Articolul următorDeja vu… Iohannis il mandateaza pe Ciolos sa faca guvernul!