Acasă Economie Ponta a mintit cu despagubirile uriase pe care Romania le-ar plati daca...

Ponta a mintit cu despagubirile uriase pe care Romania le-ar plati daca nu avizeaza proiectul de la Rosia Montana! Vezi ce spune Comisia Europeana!

Premierul Victor Ponta a fost prins din nou cu minciuna dupa ce comisarul european pentru Comert, cu atributii in negocierea tratatelor comerciale ale UE cu SUA si Canada, Cecilia Malmström a afirmat ca nu exista vreo firma care sa fi solicitat despagubiri Romaniei in cazul exploatarii de la Rosia Montana

“Nici o companie canadiana nu este in acest moment in masura sa invoce Acordul economic si comercial cu Canada (CETA) pentru a contesta o decizie referitoare la o investitie canadiana, nici pentru a formula cereri de despagubire, deoarece acest acord nu este in vigoare. CETA va intra in vigoare numai dupa ce procedurile de aprobare vor fi definitivate de Canada si de UE si acordul va fi adoptat in Consiliul de Ministri si de catre Parlamentul European”, se arata intr-un raspuns oficial al doamnei Cecilia Malmström, comisarul european pentru Comert, avand atributii si in negocierea tratatelor comerciale ale UE cu SUA si Canada.

 

”Acorduri de liber schimb, precum CETA, nu schimba dreptul statelor membre ale UE de a-si urmari obiectivele de politici publice legitime, inclusiv stabilirea unor standarde pentru protejarea mediului. CETA mentine faptul ca UE si Canada isi vor pastra dreptul de a reglementa in domenii precum sanatatea publica, siguranta alimentara, protectia mediului, morala publica, promovarea si protejarea diversitatii culturale. Aceast lucru inseamna ca un investitor nu poate primi despagubiri doar pentru ca a suferit pierderi economice”, se mai arata in raspunsul comisarului pentru Comert al UE, citat de Mining Watch Romania.

 

raspuns malstromRaspunsul vine la o intrebare a europarlamentarul galician Lidia Senra Rodríguez legata de pretentiile unei companii canadiene al carui proiect minier de exploatare a aurului a fost respins de Guvernul Regiunii Galicia din Spania.

Argumentul despagubirilor uriase pe care Romania ar urma sa le plateasca companiei canadiene Gabriel Resources daca nu i se da unda verde proiectului de la Rosia Montana, a fost sustinut in numeroase randuri de catre lobbysti, institutii media, dar si de catre premierul Victor Ponta si alti politicieni autohtoni. Gabriel Resources ar avea sanse reale sa obtina despagubiri de la statul roman in cazul unui arbitraj international doar in doua situatii: 1) fie apeleaza la o casa de avocatura care nu va apara corect pozitia Romaniei, 2) fie decidentii politici autohtoni elibereaza intre timp avize favorabile companiei in mod abuziv sau schimba legislatia in asa fel incat sa fie favorabila companiilor miniere (facand ca statul roman sa fie obligat sa elibereze avizele pe baza legislatiei modificate).

La finalul anului trecut guvernul regional din Galicia a anuntat ca opreste planurile companiei Edgewater de a demara exploatarea aurului. La scurt timp, compania canadiana a declarat ca va solicita despagubiri statului spaniol pentru refuzul dat. In acest context, un europarlamentar spaniol a adresat Comisiei Europene o serie de intrebari privind CETA – Acordul de liber schimb ce se negociaza intre Canada si UE, precum si despre legitimitatea companiei miniere de a obtine despagubiri in baza acestui acord.

 

”Intrebarile adresate, dar mai ales raspunsul primit sunt deosebit de importante si pentru activitatea companiilor miniere din Romania, mai ales ca in presa romana si straina au circulat informatii potrivit carora Gabriel Resources intentioneaza sa recurga la arbitraj international pentru a obtine despagubiri in urma respingerii legii Rosiei Montane de catre Parlamentul Romaniei”, se arata intr-o pozitie Mining Watch.

 

Sursa: romaniacurata.ro

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDe cine a fost comandat atacul de la Charlie Hebdo?
Articolul următorMesajul necrutator al parintelui Savatie Bastovoi: Cati oameni trebuie sa moara pentru a apara reputatia unor caricaturi mizerabile si pornografice?