Nivelul de trai al romanilor a contat enorm in alegerea presedintelui. Cele mai prospere zone din tara – Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov sau Timis– l-au ales pe Klaus Iohannis presedinte. Exista insa si judete sarace, precum Harghita, Covasna, Tulcea sau Suceava, care si-au dat votul pentru acelasi candidat. Totusi, cele mai putin dezvoltate – Vaslui, Teleorman sau Botosani – l-au preferat pe Victor Ponta.

ponta-si-iohannis

Judetele cu cele mai ridicate valori ale Produsului Intern Brut, cu cel mai mare numar de salariati si cu cele mai insemnate castiguri salariale medii nete si-au dat covarsitor voturile pentru candidatul de dreapta. Exista si cateva exceptii, cum ar fi Arges sau Gorj, unde castigurile salariale sunt peste media nationala, iar optiunea a fost pentru candidatul de stanga. In timp ce judetele din Ardeal au votat toate cu Iohannis, in celelalte zone istorice victoria a fost preponderent a lui Ponta. Exceptiile sunt: Bucuresti, Prahova, Constanta, Tulcea, Iasi si Suceava. De remarcat este ca judetele in care exista cei mai multi beneficiari de venit minim garantat – Dolj (14.645), Buzau (11.069), Galati (10.700), Vaslui (10.494) si Teleorman (10.469) -, care este un ajutor social aflat la mana primarilor, au votat majoritar cu stanga. Numarul total de persoane si familii care primesc aceasta forma de asistenta sociala este de 241 mii.

Datele Comisiei Nationale de Prognoza pentru 2014 indica un Produs Intern Brut de 658 miliarde lei, un numar mediu de salariati la nivel national de 4,57 milioane de persoane si un castig mediu net de 1.676 lei. Iata cum sunt repartizate acestea in judetele care au votat majoritar pentru Iohannis:

tabel vot