31.8 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăStirea zileiPortarea numerelor de telefon se face in trei zile

Portarea numerelor de telefon se face in trei zile

in:

Stiri pe acelasi subiect

Toti abonatii Vodafone TREBUIE sa stie asta! Ati fost PACALITI si va primiti BANII INAPOI!

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)...

Nivelul radiatiilor emise de telefoanele mobile se va putea testa in Romania! Vezi unde si de cand

Nivelul radiatiilor emise de telefoanele mobile vandute in Romania nu...

Termenul de activare a unui număr portat va fi, începând de luni, de maxim o zi lucrătoare, aşa cum prevăd normele europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii(ANCOM).

Decizia ANCOM privind modificarea condiţiilor tehnice şi comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat în vigoare la data de 2 septembrie 2012. Astfel, termenul în care furnizorul donor trebuie să răspundă unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucrătoare la o singură zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea să fie realizată mai rapid, chiar şi în cazurile în care furnizorul donor identifică probleme la completarea cererii şi este necesară reintroducerea acesteia. După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare. Durata maximă potenţială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare se reduce la patru ore în loc de cinci ore (în cazul portării numerelor de telefonie fixă) şi la trei ore în loc de patru ore (în cazul portării numerelor de telefonie mobilă).

 

În practică, durata întreruperii serviciului este mai mică, media pe semestrul I din 2012 fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe şi 30 de minute pentru numerele mobile.

 

De la lansarea portabilităţii, în 21 octombrie 2008, şi până la începutul lunii august 2012, numărul de portări a depăşit cifra de 800.000. Proporţia între numerele fixe şi cele mobile portate s-a menţinut relativ constantă, 68% din totalul numerelor portate, adică peste 550.000, fiind numere de telefonie mobilă. Până la data de 31 iulie 2012, s-au portat 813.582 numere de telefon, dintre care 553.154 numere de telefonie mobilă şi 260.428 numere de telefonie fixă.

 

În anul 2012, până în prezent, au fost portate în total 136.187 de numere, dintre care 96.820 au fost numere de telefonie mobilă şi 39.367 au fost numere de telefonie fixă (o medie lunară de 19.455 de portări). Cele mai multe portări au fost înregistrate în luna ianuarie 2012 (27.823 numere).

 

Ultimele stiri