Stiu ca vara este destinata in special vacantelor la mare dar o calatorie la Praga poate fi deasemenea o alegere inspirata. Este un oras al legendelor si povestilor, fermecator in orice perioada alegi sa-l vizitezi.
“Orasul celor 100 de turnuri”, “Orasul de aur” si mai nou “Micul Paris” sunt doar cateva din denumirile care au fost date capitalei Cehiei, un loc care, de-a lungul timpului, a facut sa bata mai repede inimile poetilor si pictorilor. Orasul a inflorit in secolul al XIV-lea, in timpul domniei lui Carol al IV-lea al Sfantului Imperiu Roman, dinastia Luxembourg. O legenda spune ca printesa Libuse, conducandu-si poporul obosit in cautarea unui loc in care sa se odihneasca, s-a oprit si a hotarat ridicarea unui oras. |nzestrata cu darul profetiei, aceasta a prevazut ca acest loc va fi, peste ani, celebru in lume. Daca este sa ne luam numai dupa numarul mare de turisti care viziteaza anual Praga, atunci profetia ei s-a adeverit.
Combinatia perfecta
Praga este un amestec de nou, vechi si foarte vechi. De la Piata Venceslas, daca vei cobori pe bulevard, ajungi direct catre inima veche a orasului. Si din strazile mari si asfaltate, ajungi cat ai clipi, pe stradutele medievale cu piatra cubic, cu case galbene, portocalii si crem, cu muscate rosii in geam. Acolo simti cu adevarat aerul ei romantic. Acolo…si pe podul Carol. Are o lungime de peste jumatate de kilometru si leaga Orasul Vechi de Cartierul Mic. Este cea mai veche constructie de acest fel din piatra, o adevarata opera de arta, strajuita de o parte si de alta de minunate statuete, este si locul de intalnire al artistilor de tot felul dar si al indragostitilor. |n drumul tau prin capitala Cehiei te vei intalni, cu siguranta, cu vestitul Ceas Astronomic si Zodiac. Trebuie sa stii ca a fost construit si montat de Miculas din Kadan in secolul XV. Este renumit pentru faptul ca, la fiecare 60 de minute, declanseaza “Procesiunea apostolilor”.
Spirit si credinta
Castelul Hradcany este una dintre cele mai mari fortarete din lume, impresionanta prin arhitectura sa deosebita. A fost construit in a doua jumatate a secolului IX, a gazduit printii si regii Boemiei, iar in zilele noastre este resedinta prezidentiala. Una dintre cele trei curti ale castelului adaposteste Capela Sfantului Mir. Un alt obiectiv turistic important este Catedrala Sf. Vitius. Se spune ca, in urma unor intrigi, nobilul Vaclav a fost ucis de fratele sau, taiat in bucati si ingropat in locuri diferite. Potrivit legendei, catedrala a fost construita pe locul in care au fost ingropate ramasitele nobilului, dupa ce au fost recuperate de pe unde fusesera imprastiate. De atunci, nobilul Vaclav a devenit Sfantul Vaclav, considerat astazi protectorul Cehiei. Constructia catedralei a inceput in 1334 si este simbolul spiritual al Cehiei. |n Piata Veche, considerata inima Vechiului Oras, au avut loc evenimente insemnate, cum ar fi momentul 1968, cand praghezii s-au revoltat impotriva jugului sovietic. Conflictul declansat atunci, numit “Primavara de la Praga”, s-a finalizat 22 de ani mai tarziu prin celebra “Revolutie de Catifea”. Tot in aceasta piata se afla si vechea Primarie, din al carei turn vei avea o panorama superba asupra orasului.