Vorba zilei

Precum cineva poarta greutatea propriului corp, fara a o simti sau a-i fi straina, tot astfel nu ne deranjeaza copiii nostri, ci numai ai altora. De aceea, fiecare are in aproapele sau o oglinda, in care-si vede propriile defecte, greseli, vicii, obiceiuri rele. Reactia este aceea a cainelui care privindu-se in oglinda latra nestiind ca-si atentioneaza propria sa imagine – Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main) a fost un filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „vointei” in sfera reprezentarii lumii si in comportamentul uman.

Arthur Schopenhauer s-a nascut in 1788 la Danzig (astazi Gdansk/Polonia), fiu al unui comerciant, care il destinase si pe fiul sau negustoriei. Impreuna cu tatal, face numeroase calatorii prin Europa. Dupa moartea acestuia in 1809, incepe mai intai studiulmedicinei la Universitatea din Göttingen, la care renunta pentru a se dedica studiului filozofiei. In 1811 pleaca la Berlin, unde audiaza cursurile lui Friedrich Schleiermacher si ale lui Johann Gottlieb Fichte. Se transfera la Jena si, in 1813, obtine titlul de Doctor in Filozofie cu dizertatia „Cu privire la radacina cvadrupla a principiului ratiunii suficiente” (Über die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde). In acelasi an intalneste la Weimar pe Goethe, cu care discuta teoria acestuia asupra culorilor. In lucrarea aparuta dupa aceea, „Despre vedere si culori” (Über das Sehen und die Farben, 1816), expune propria sa conceptie in acest domeniu, in contradictie cu opiniile lui Goethe.

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP