Vorba zilei

Tare ma tem sa nu ramanem numai cu raiul acesta de aici si sa-l pierdem pe celalalt, din pricina lenevirii noastre – pr. Paisie Olarul

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897 in satul Stroiesti, comuna Lunca, judetul Botosani, primind la botez numele de Petru.

Parintii sai, Ioan si Ecaterina, erau oameni saraci, dar credinciosi, iar in familie domnea linistea si intelegerea, nu existau certuri. Tatal sau era padurar, iar mama sa casnica. Erau oameni simpli care-si educau copiii mai mult prin puterea exemplului decat prin vorbe multe. Tatal stia Paraclisul Maicii Domnului pe de rost, precum si alte rugaciuni si se ruga cu glas tare, sa auda si cei mici. Mama era prietenoasa cu toata lumea si le spunea adesea: „Mai baieti, sa fiti cuminti ca sa nu dam cinstea pe rusine!”

A facut scoala primara in sat. Pe atunci in sat se faceau numai trei clase, micutul Petru fiind premiant in toti cei trei ani. Premiile constau in carticele cu vietile sfintilor, acestea insuflandu-i pentru prima data gandul de a merge la manastire. Ii placea in mod special viata Sfantului Sava cel Sfintit. Mama sa nu prea era impacata cu gandul ca fiul ei dorea sa paraseasca lumea si sa plece la manastire si incerca sa-l induplece prin astfel de vorbe: „Dragul mamucai, sa nu te duci la calugarie ca acolo este canon mare de rugaciune, post si metanii; ca am vazut cum a fost facut un calugar si era tare slab si se ruga asa: «Doamne, daca mai am zile de trait si imi sunt spre mantuire, lasa-ma sa mai traiesc; iar daca nu, ia-ma la Tine!»”

Loading...

Ultimele stiri

Spre TOP