Acasă Comentariul zilei Unul dintre cei mai iubiti preoti din Romania, despre familie: Copiilor noștri...

Unul dintre cei mai iubiti preoti din Romania, despre familie: Copiilor noștri li s-au creat limite false. Niciun copil nu se crește după rețete

15

Părinții trebuie să își petreacă mai mult timp cu copiii lor, în loc să le ofere telefoane inteligente, a spus marți, în cadrul unei dezbateri despre educarea părinților organizată în municipiul Sibiu, preotul Constantin Necula, scrie AGERPRES.

„Copiilor noștri li se mint limitele, li s-au creat limite false, dovadă că împușcă pokemonii și dușmanii ne bat la porți. Au devenit mai dependenți de curent electric la iphone, nu de mama și tata. Această strategie are și această calitate pozitivă, de a spune tăiați curentul și luați-vă copiii de mână. E un început pe care sper să-l putem continua cu fermitate”, a spus preotul Constantin Necula.

El a afirmat că „situația din țară este mult mai disperată decât pare”, în ceea ce privește copiii.

„Copiii, în mod real, situația din țară este mult mai disperată decât pare la prima vedere. (…) Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Niciun copil nu se crește după rețete. (…) În ciuda faptului că suntem într-un asalt teribil la mama, tata și copilul, constant că dacă nu e mama, tata și copilul, nu prea avem ce educa parental, ci doar între paranteze. Trebuie să fim conștienți, fără niciun fel de ură și fără niciun fel de ironizarea nimănui, sunt lucruri care sunt inalienabile. Una din inalienabilitățile astea ține de paternitate”, a declarat Necula.

În calitate de preot și pedagog, Constantin Necula susține o platformă în care ONG-urile să se ocupe de strategia națională pentru educația părinților.

„Ne-am pierdut educația socială. Acesta este adevărul. Ne tapetăm pereții cu diplome, suntem absolvenți de multicursuri, suntem multitasking, dacă vreți cultura educațională, dar suntem tot mai departe de idealul uman pe care ni l-am propus să fim când eram noi înșine copii. (…) Cred că este momentul și o spun cu maximă responsabilitate, să creăm cel puțin între noi, o platformă de sprijin. (…) Fac parte integrantă dintr-un fenomen extrem de greu digerabil care este rezistența la tot ceea ce înseamnă mediocritate, impostură și incultură. Pedagogia nu se face de pe google. (…) Obsesia prostiei este eficientizarea. Deci așa vă veți da seama dacă vă conduce un prost sau un mediocru. Vrea să eficientizeze un sector. Copiii nu sunt un sector de eficientizat, ci sunt un sector de asumat și convertit în favoarea copiilor. (…) Sper ca în strategia de educația părinților să nu uităm și de părinți”, a afirmat Constantin Necula.

Necula alături de reprezentanți ai diferitelor fundații și asociații din județul Sibiu au participat marți, la o dezbatere despre strategia națională de educație parentală, un proiect susținut cu finanțare elvețiană.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos