18.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăStirea zileiConstantaPREMIERA MONDIALA! Elevii din Constanta premiati de NASA pentru rezultate EXTRAORDINARE!

PREMIERA MONDIALA! Elevii din Constanta premiati de NASA pentru rezultate EXTRAORDINARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mamaia, premiul special pentru cea mai bună statiune de pe litoral

Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai...

Chițac nu are probleme la Constanța. Sondajele îl dau câștigător detașat

Actualul primar al municipiului Constanţa Vergil Chiţac (PNL) conduce...

Cum sa castigi timp cu familia si premii de la Sezamo la un an de la lansare

Intr-o lume aflata in goana continua dupa realizari personale,...

Liceenii constănţeni au reuşit şi anul acesta să fie premiaţi la competiţiile NASA, în spiritul tradiţiei create la începutul anilor 2000. Dar anul 2016 aduce o noutate, pe care profesorul-coordonator Ion Băraru de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân a numit-o „premieră mondială“.

Pentru prima dată, elevii au lucrat la proiecte ajutaţi de un coleg mai mare, participant el însuşi la competiţie, dar în altă echipă.

„Anul acesta am fost coordonatorul unei echipe de clasa a zecea, Kesarion Space Settlement, care a obţinut premiul al treilea. A fost o responsabilitate imensă să le monitorizez şi să le coordonez activitatea, dar m-am bucurat că am putut să îmi împărtăşesc cunoştinţele. Am fost mentor şi coordonator, adică exact ce fac ceilalţi domni profesori. Cunoscându-mă de mult timp cu membrii echipajului şi ştiindu-le potenţialul, am decis să colaborăm şi sunt foarte fericit pentru reuşita lor. Deja am hotărât împreună cu echipa Kesarion să colaborăm şi la anul, chiar dacă voi fi probabil peste hotare!“, relatează Costin Dobrin, olimpic multipremiat la nivel naţional şi internaţional al Constanţei, elev în clasa a XII-a la CNMB.

Echipa lui Costin s-a clasat, de altfel, pe locul întâi la concursul de proiecte de staţii spaţiale, într-o formulă consacrată şi veterană a premiilor NASA. NASA Ames Space Settlement Contest 2016 este un concurs internaţional de proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic într-un viitor previzibil. Tineri preocupaţi de ştiinţă de pe toate continentele s-au înscris în competiţie.

„Cifrele legate de totalitatea participanţilor nu au fost publicate, dar am aflat că se vor prezenta restricţii cu privire la amploarea proiectelor. S-a ajuns ca unele proiecte să conţină peste 200 pagini, ceea ce a creat o anumită dificultate juriului; cred că acest aspect a generat întârzierea de câteva zile în privinţa anunţării rezultatelor“, precizează profesorul-coordonator Ion Băraru. Echipa Mink Odin, premiul al III-lea Sursa foto CNMB Costin Dobrin făcând o prezentare la Parlamentul European, în Bruxelles Arhivă personală Premianţii provin din ţări precum România, Coreea, Irlanda, India, Puerto Rico, Argentina, SUA, Venezuela, Taiwan, China, Canada, Columbia, Polonia, Noua Zeelandă, Pakistan şi Dubai. Elevii Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân de la Constanţa au cucerit: 2 premii I, 3 premii II, 2 premii III si 2 menţiuni. „Elevii noştri u atins şi în acest an performanţe onorabile, care scot în evidenţă tradiţia deja formată în materia acestor concursuri. Se remarcă o importantă manifestare a schimbului dintre generaţii, ceea ce este specific spiritului mircist“, adaugă prof. Băraru. Eleva Maria Dumbravă şi profesorul Ion Băraru Sursa foto CNMB

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Ultimele stiri