Acasă ACTUALITATE Primarul Bucurestiului si-a vandut vila din Pipera unui om de afaceri sirian...

Primarul Bucurestiului si-a vandut vila din Pipera unui om de afaceri sirian cu legaturi in Dosarul Microsoft! Pretul e URIAS!

2098

Gabriela Vranceanu Firea si-a vandut casa pe care o detinea in Pipera, in nordul Bucurestiului, unui afacerist sirian care are stranse legaturi cu persoanje ”dubioase” ale Bucurestiului, precum libanezului Khalil Abi Chahine sau Nicolae Dumitru “Niro”. Khalil Abi Chahine a fost acuzat ca a intermediat spaga de 1,25 milioane de euro, iar ”Niro” a fost condamnat in Dosarul Microsoft, informeaza Bucurestiul.ro.

Conform propriei declaratii de avere data cu ocazia preluarii functiei de primar al Capitalei, Gabriela Firea a vandut vila pe care o detinea in Voluntari catre Zeina Tabbal si Ahmad Kaziz. Pretul tranzactiei a fost de 385.000 de euro, din care Gabriela Firea a primit 240.625, iar fiul ei – Tudor Stefan Firea – 144.375 euro. Aceasta impartire s-a facut conform procentelor asumate printr-un act de partaj voluntar dupa decesul fostului sot al Gabrielei Firea.

d_avere_firea_gabriela-3

Cine a cumparat vila?

Nascuta in Siria, dar avand si cetatenie canadiana, Zeina Tabbal este medic de un an de zile la Spitalul Elias si a avut in Romania o singura afacere ce intre timp s-a inchis: SC GBA Network Group SRL. Aceasta firma, care a avut ca domeniu de activitate telecomunicatiile, nu ar fi putut insa sa ii asigure Zeinei Tabbal veniturile necesare cumpararii, macar in parte, a vilei Gabrielei Firea, deoarece in cel mai bun an, 2009, abia a avut o cifra de afaceri de 400.000 de lei. Asadar, probabil ca cea mai mare parte a banilor platiti pentru vila Gabrielei Firea din Voluntari au venit de la partenerul de viata al Zeinei Tabbal, Ahmad Kaziz.
Sirian si el, Ahmad Kaziz a detinut in Romania diverse afaceri inca din 1990, cand era student. De ani buni insa, Kaziz este actionar doar in doua firme: SC Montrom International SRL si Outline Imobiliare SRL. In ambele afaceri ce activeaza in domeniul imobiliar, el il are ca partener pe afaceristul libanez Khalil Abi Chahine, personaj implicat in dosarul spagilor Microsoft, dar si in diverse asocieri controversate.

Bani din Microsoft pentru vila lui Firea?

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA in dosarul Microsoft, unul dintre pionii acestei afaceri de coruptie a fost chiar libanezul Khalil Abi Chahine fila1, fila 16, fila 17, partenerul de afaceri al sirianului Ahmad Kaziz, cumparatorul vilei Gabrielei Firea. In dosarul Microsoft, conform procurorilor DNA, Chahine ar fi avut sarcina “de a intermedia, direct sau prin intermediul altor persoane, relatia cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Secretariatul General al Guvernului (SGG)”. Mai mult, o parte de 1,25 milioane de dolari din mita traficata in dosarul Microsoft a ajuns in conturile firmei offshore MeneldilAssociated SA, adica exact firma folosita de Chahine in afacerile imobiliare pe care le are in Romania in asociere cu Ahmad Kaziz, cumparatorul vilei Gabrielei Firea. De altfel, nu ar fi prima data cand numele lui Khalil Abi Chahine ar fi asociat cu afacerile imobiliare ale unor lideri PSD.

In afara de scandalul Microsoft, numele libanezului Khalil Abi Chahine a mai fost strans legat si de o investigatie jurnalistica ce dezvaluia implicarea acestuia, alaturi de Nicolae Dumitru “Niro”, care de altfel ii este nas de cununie, in construirea complexului rezidential Central Park. In acest complex, familia fostului premier PSD Victor Ponta a detinut nu mai putin de trei apartamente de lux. Cum banii nu au culoare politica, presa a dezvaluit de-a lungul timpului si existenta unor legaturi intre fostul cuplu Elena Udrea – Dorin Cocos si afaceristul libanez. Anca Dinu, sora lui Dorin Cocos, a fost asociata direct cu Khalil Abi Chahine in cadrul Central Residential Park Doi SA.

harta-firea

Ahmad Kaziz, partener cu Khalil Abi Chahine

Infiintata in anul 1999 ca o afacere de comert cu fructe si legume, SC Montrom International SRL a fost detinuta integral pana in anul 2004 de Ahmad Kaziz. In acel an, Kaziz a cedat 50% din partile sociale ale firmei unui offshore inmatriculat in Insulele Virgine Britanice, Meneldil Associated SA. Desi identitatea proprietarului real al companiei offshore nu a fost dezvaluita, au existat inca de atunci indicii ca in spatelefirmei offshore Meneldil Associated SA ar fi fost libanezul Khalil Abi Chahine. De altfel, odata cu preluarea a 50% din SC Montrom International SRL de catre Meneldil Associated SA, administrarea firmei romanesti a fost asumata atunci tocmai de Khalil Abi Chahine. In paralel, domeniul de activitate al firmei a fost schimbat, de la comertul cu legume si fructe trecandu-se la afaceri in domeniul imobiliar.montrom-cu-kaziz-meneldil-si-chahine
Faptul ca libanezul Chahine a fost in spatele firmei offshore Meneldil Associated SA este confirmat si de evolutia actionariatului. Dupa mai multe modificari de actionariat, dar si de administratori, in 2015 Khalil Abi Chahine si-a asumat in mod direct participarea in firma Montrom International SRL. Apoi, probabil pentru a-si proteja afacerea de un eventual sechestru, in septembrie anul curent el a cedat participatia sa sotiei, DanaDelia Abi Chahine. Astfel, conform Registrului Comertului, firma Montrom International SRL este detinuta in prezent de sirianul Ahmad Kaziz – 60% si sotia libanezului Khalil Abi Chahine – 40%.montrom-international-1

Parteneriatul dintre Ahmad Kaziz si Khalil Abi Chahine s-a consolidat si in cadrul firmei Outline Imobiliare SRL. Detinuta in anul 2005 de acelasi offshore Meneldil Associated SA din Insulele Virgine Britanice, firma Outline Imobiliare SRL a fost asumata in anul 2008 direct de Khalil Abi Chahine. Apoi, din pozitia de actionar majoritar, Chahine l-a cooptat in anul 2010 pe Ahmad Kaziz pentru a-i fi partener si in aceasta afacere ce activeaza tot in domeniul imobiliar. In prezent. Firma Outline Imobiliare SRL este detinuta in proportie de 53% de libanezul Khalil Abi Chahine, restul de 43% apartinandu-i lui Ahmad Kaziz, cumparatorul de buna credinta al vilei Gabrielei Firea.montrom-international-2

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos