Acasă Dosar Primele imagini cu armamentul de razboi trimis de Romania in Ucriana

Primele imagini cu armamentul de razboi trimis de Romania in Ucriana

120

Pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker a fost postata o filmare din care rezulta ca obuzierele ucrainene 2S1 Gvozdika de 122 mm folosesc munitie produsa in Romania in anul 2022.

„O privire in interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arata ca vehiculul este incarcat cu munitie HE-FRAG fabricata de Romarm in 2022”, se afirma pe contul de Twitter. Acesta publica deseori imagini obtinute de la trupele ucrainene.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme si o greutate totala de 21,76 kilograme. In functie de arma care le foloseste, ele pot lovi tinte aflate pana la o distanta maxima de 15.290 de metri si o viteza la gura tevii de 690 metri/secunda.

Autoritatile din Romania au refuzat pana acum sa prezinte detalii despre ajutorul furnizat Ucrainei.

„Ceea ce pot sa va asigur e ca Romania, ca stat membru al UE si al NATO, este un stat extrem de responsabil si de asumat fata de indeplinirea obligatiilor sale internationale, fata de sprijinirea Ucrainei in toate domeniile, respectiv fata de partenerii nostri. Dupa cum stiti, UE sprijina aceste demersuri, NATO si statele membre sprijina aceste demersuri. Dar asa cum au spus presedintele si premierul, lucrurile sunt intr-o evolutie permanenta si nu cred ca este bine sa vorbim prea mult public despre aceste lucruri”, a declarat recent ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Si presedintele Iohannis a fost foarte reticent pe acest subiect.

„Evident, ajutorul militar este si el transmis catre Ucraina de catre NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, insa, ca este foarte bine sa facem declaratii publice indelungate cu privire la ce face o tara sau alta concret in acest domeniu.

Eu pot sa va spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem in razboi, nu intr-o situatie pe care o povestim, in liniste, la o cafea. Razboiul se desfasoara langa noi si e intelept sa nu dai informatii vitale adversarului. Noi declaram public ca noi ajutam Ucraina cu tot ce putem si asta facem”, a declarat Iohannis.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos