10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăEconomieRetailPrin ce schimbari mai trece retailul autohton? Magazinele Real sunt de vanzare,...

Prin ce schimbari mai trece retailul autohton? Magazinele Real sunt de vanzare, Billa si Cora se extind

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cartel Alfa vrea sa oblige retailerii sa dea liber angajatilor de Sarbatori

Una dintre cele mai importante structuri sindicale din Romania,...

In timp ce Metro AG negociaza vanzarea operatiunile din Europa de Est ale lantului de magazine Real, Billa si Cora maresc investitiile de pe aceasta piata, anuntand deschiderea unor unitati noi in Romania.

Pentru a se putea redresa economic, grupul german Metro AG trebuie sa renunte la magazinele Real pe care le detine in estul Europei. Surse din cadrul companiei au declarat pentru Reuters ca detaliile legate de o posibila tranzactie se discuta zilele acestea, principalul retailer interesat sa cumpere locatiile Real fiind rivalul Auchan. Analistii estimeaza ca un pret de achizitie a operatiunilor Real din Europa de Est de aproximativ 900 milioane de euro (1,2 miliarde de dolari) ar fi realist, din care 200-300 milioane de euro ar reprezenta valoarea proprietatilor imobiliare, iar 500-600 milioane de euro activitatile operationale.

Luna trecuta, Metro a anuntat ca isi evalueaza optiunile privind operatiunile din Europa de Est ale lantului de magazine Real si este increzator ca-si va reduce datoria neta sub 4 miliarde de euro anul acesta. Vanzarea operatiunilor Real ar urma deciziei similare a grupului francez rival Carrefour, care a iesit de pe pietele din Grecia, Singapore si Columbia si care vrea sa-si vanda diviziile din Polonia si Turcia, ca parte a programului de restructurare masiva. In 9 octombrie, agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a coborat cu o treapta ratingul atribuit Metro, la “Baa3” de la “Baa2”, in timp ce perspectiva a fost modificata la stabila de la negativa. Perspectiva stabila reflecta punctul de vedere al Moody’s ca profitul Metro se va stabiliza anul viitor, in conditiile in care exista posibilitatea ca zona euro sa inregistreze o crestere economica mai solida in 2013 decat in 2012.

Metro Cash & Carry s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie 1996, cand a deschis primul magazin din Bucuresti. Astazi, reteaua numara 25 de centre de distributie amplasate in Bucuresti, in Brasov, Constanta, Timisoara, Cluj, Bacau, Iasi, Craiova, Baia Mare, Galati, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Suceava, Pitesti, Tg. Mures, Arad si Deva. Real Hypermarket Romania s-a lansat, oficial, in martie 2006 si opereaza 25 de magazine pe piata locala in 18 orase din tara, dintre care patru in Bucuresti, trei in Timisoara, cate doua in Oradea si Constanta, si cate unul in Arad, Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Deva, Sibiu, Targu Mures, Brasov, Suceava, Bacau, Galati, Ploiesti, Pitesti si Craiova.

Investitii Cora

Daca magazinele Real din Romania e posibil sa-si schimbe “ stapanul”, numarul unitatilor Cora s-a marit astazi prin deschiderea unui nou centru comercial, pe Soseaua Alexandriei, cel de-al patrulea din Capitala, in urma unei investitii de 47 milioane euro.Potrivit companiei, Cora Alexandriei are cea mai mare suprafata din tara iluminata cu tuburi solare.

Inaugurarea Centrului Comercial Cora Alexandriei, cu o suprafata construita de 53.000 metri patrati, a avut loc la doua saptamani de la deschiderea Cora Bacau. Reteaua franceza de hipermarketuri Cora are in prezent in Romania zece magazine, atat in centre comerciale proprii, cat si in spatii inchiriate, dintre care patru la Bucuresti (Alexandriei, Pantelimon, Lujerului si Sun Plaza) si sase in provincie, la Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanta si Bacau.Cora (Romania Hypermarche) şi-a deschis primul hipermarket in 2003, ajungand in prezent la peste 4.000 de angajati. Compania şi-a alocat pentru acest an suma de 120 milioane euro pentru lucrari in curs şi achizitionarea de terenuri.

De asemenea, Cora are in vizor alte cinci proiecte: Cora Ploiesti la Afi Palace, Centrul Comercial Corall Constanta, care va avea si un hipermarket Cora, Centrul Comercial Brasov cu un hipermarket Cora, Cora Slobozia si Cora Satu Mare.Anul trecut, Cora a rulat afaceri de 1,378 miliarde lei, cifra asemanatoare celei din 2010, insa profitul net s-a micşorat cu 39,4%, la 39,9 milioane lei.Noul centru comercial include un hipermarket cu o arie de vanzare de aproximativ 9.000 metri patrati, o galerie de 5.000 metri patrati cu 40 de magazine, 980 de locuri de parcare si spatii verzi de 4000 metri patrati.

Billa a ajuns la 68 de magazine in Romania

Un alt retailer important din tara noastra, Billa, anunta deschiderea a doua magazine noi, unul in Constanta si unul in Bucuresti, ce vor fi inaugurate pe 29 noiembrie. Reteaua nationala ajunge astfel la 68 de unitati. Noul magazin din Bucuresti este cel de-al 10-lea pe care compania il opereaza in Capitala si se va afla pe Bulevardul Ferdinand I, nr. 118, cu un spatiu de vanzare de 636 metri patrati si peste 6.300 articole. Cel de-al doilea magazin din Constanta se va afla pe Bulevardul Tomis, nr. 235 si pune la dispozitia constantenilor un spatiu de vanzare de 695 metri patrati, unde vor gasi peste 6.300 de articole.

“Pentru ca ne dorim sa fim mereu aproape de clientii nostri vrem sa le oferim posibilitatea de a se bucura de produsele si serviciile Billa in cat mai multe locatii, mai aproape de fiecare dintre ei. Cele doua noi magazine sunt pasi importanti in strategia noastra de dezvoltare, care va continua in ritm alert si in ultima luna din 2012”, a declarat Sorana Georgia, director general Billa Romania.

Lantul de retail Billa este prezent pe piata din Romania din februarie 1999 cand a deschis primul supermarket din Bucuresti. Firma face parte din REWE International AG, care are are sediul central in Wiener Neudorf si opereaza retelele BILLA, MERKUR, BIPA, PENNY si ADEG, precum si numeroase  branduri proprii. Compania este de asemenea activa pe piata de turism din Austria, prin BILLA Reisen, JAHN REISEN, MERKUR IhrUrlaub si PENNY PACK´N´GO. In plus, REWE International AG opereaza cu succes pe segmentul de supermarketuri in Italia si in alte sapte tari din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina.

 

 

Ultimele stiri