Acasă Economie Producatorul roman, mai amenintat de politicile agricole si energetice decat de razboi

Producatorul roman, mai amenintat de politicile agricole si energetice decat de razboi

Fermierii romani isi striga disperarea dupa un an secetos si cresteri alarmante ale costurilor la motorina si energie.  Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, sustine intr-un interviu pentru banul.ro ca producatorul roman ar trebui sprijinit la fel ca agricultorii din celelalte state europene.

„In cazul graului, da, ideea este ca discutam de o piata, asa cum ati sesizat si dumneavoastra, o piata dezechilibrata cu acest razboi care, iacata, nu si-a gasit finalitatea inca. Cu aceste miscari de marfuri dintr o parte in alta, miscari care ating piata europeana, pentru ca, trebuie sa fim realisti, tot ce vine din afara spatiului comunitar la ora actuala isi gaseste sau nu bresa in piata romaneasca, care este o piata ce face parte din spatiul comunitar, motiv pentru care exista un dezechilibru major pe piata intre ceea ce inseamna costul input-urilor foarte mari, deci exagerat de mari.

Si aici va dau pretul, va dau exemple, pretul ingrasamintelor, energia, motorina, tot ceea ce utilizam in acest domeniu, care, va marturisesc, nu am vazut cresteri spectaculoase niciodata de maniera aceasta. Dupa aceea o piata dezechilibrata, pentru ca vedeti, pretul graului care urca, dupa aceea, iarasi coboara, in functie de iesirile pe care le au atat Rusia, cat si Ucraina, cantitatile pe care le scot, posibilitatile pe care le au de export pe piata internationala, fac ca aceste dezechilibre sa duca practic la o lipsa de predictibilitate a fermierilor… fermieri romani, motiv pentru care trebuie sa existe niste masuri de sprijin aici.

Trebuie sa existe masuri care au fost luate in alte state europene si va dau exemplul Sloveniei, care in ultima perioada, si Slovacia, au tendinte de genul asta… Si Ungaria si Polonia, incearca sa-si mentina cantitatile de grau necesare pentru consumul national prin diferite parghii si cred ca lucrul acesta poate fi facut.

Nu sunt adeptul rezervei nationale, nu stiu ce…, sunt adeptul unor masuri care, evident, pe perioada limitata, atat timp cat exista acest conflict, ele sa functioneze si sa permita practic intrarea entitatilor nationale in acest mecanism de sustinere a fermierilor, astfel incat sa existe aceasta predictibilitate, pentru ca nu este suficient numai sa ii platesti in avans fermierului roman sa ii dai aceste ajutoare, ci trebuie sa fie si un mecanism care sa-l protejeze, pentru ca, stiti foarte bine, cel mai greu astazi nu este sa produci, este sa vinzi”, a declarat Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPentru că nu mai pot plati facturile la curent, primariile din tara incep sa renunte la iluminatul de sarbatori
Articolul următorIohannis a semnat decretul! Materie noua in scoli: ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”