8.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăEconomieProdusele traditionale se vor schimba! Vezi de cand si cum le recunosti!

Produsele traditionale se vor schimba! Vezi de cand si cum le recunosti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum recuperezi taxa auto! Ordonanta de restituire a aparut in Monitorul Oficial

Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante...

Incepand de astazi toti romanii beneficiaza de o noua gratuitate!

Începând de joi, 1 iunie, cetățenii României vor beneficia...

Guvernul a aprobat un ordin prin care produsele traditionale vor trebui sa indeplineasca o multitudine de conditii, iar de luna viitoare vor fi comercializate purtand un logo specific.

Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care reglementeaza situatia produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de luna viitoare. Consumatorii vor putea identifica astfel mai usor aceste produse, iar fabricantii care faceau concurenta neloiala „marketandu-si” alimentele in acest fel vor trebui sa gaseasca noi metode de a-si spori vanzarile. Aceasta pentru ca intrarea in vigoare a actului normativ va permite trierea mai minutioasa a produselor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de „produs traditional”. Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata exista in jur de 4.200 de produse traditionale inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar pana si oficialitatile se indoiesc de veridicitatea lor.

1trad

Ce este un produs traditional

Potrivit ordinului, produs traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul naíonal si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozítia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse semilare apartinand aceleiasi categorii. Pentru a putea fi comercialiazat sub aceasta denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind traditional si trebuie sa figureze in Registrul national al produselor traditionale infiintat si administrat de catre Ministerul Agriculturii. De asemenea, numai acele alimente care se obtin si prin operatiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vandute drept produse traditionale.

Cum le recunosti

Potrivit actului normativ ce va intra in vigoare de luna viitoare, la locul de comercializare a produselor traditionale sunt obligatorii afisarea forocopiilor atestatelor de inregistrare in Registrul. Totodata, aceste produse se marcheaza cu un logo national.

Sursa: economica.net

Ultimele stiri