Acasă Social ROMANII au inceput sa primeasca ORDINE DE CHEMARE in UNITATILE MILITARE si...

ROMANII au inceput sa primeasca ORDINE DE CHEMARE in UNITATILE MILITARE si celelalte structuri ale MApN!

50

Romanii au inceput sa primeasca ordine de chemare in Armata, si sa-si faca analize medicale pentru a li se vedea starea de sanatate.

”Eu am si eu invitatie la aceasta convocare pe data de 2 – 3 – 4 iunie, daca nu ma insel, sa particip la aceasta instruire. Ei vor sa faca un exercitiu de mobilizare ca sa vada in cat timp se prezinta rezervistii la unitate, probabil cheama si pe cei care nu au facut armata. Dar pot fi mobilizati ca sunt sefi ai unor agenti economici care au masini care le pot pune la dispozitie. Si vor veni 20 de ofiteri de la Bucuresti care vor face instruirea”, a declarat prefectul Costica Macaleti.

O evidenta clara a rezervistilor din judetul Botosani este detinuta de Centrul Militar Judetean, structura care a si emis ordinele de chemare. Oficial, aceste convocari se efectueaza pentru verificarea situatiei rezervistilor in vederea actualizarii bazei de date.

”In cadrul Centrului Militar Judetean exista un birou de mobilizare si acolo ei tin evidenta rezervistilor, a repartitiilor pe unitati. Pe cei care ii avem repartizati la unitatea noastra ii primim si in cele trei zile, in prima zi se va face un briefing la Prefectura la care vor participa toti sefii din sistemul national de aparare implicati, nu numai noi, CMJ ca structura principala, dupa care si Politia, SRI, STS-ul, Politia de Frontiera” a explicat Iulian Sandu, maior in cadrul Unitatii Militare Batalion de Artilerie 01251.

Guvernul a anuntat documentele necesare recrutarii

Ministerul Apararii Nationale a publicat la finalul lui aprilie in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar, potrivit avocatnet.ro. Publicarea acestor prevederi legale vine intr-un moment de criza in Europa, in contextul tensiunilor Ucraina-Rusia, care au generat miscari de trupe NATO spre Europa de Est.

Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii.

Important! Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

Un tanar roman explica de ce nu ar merge la razboi

In plus, vechiul model al certificatului putea fi prezentat de tineri si la selectia in institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Apararii, insa in privinta noului model nu se mai precizeaza acest lucru in actul normativ recent intrat in vigoare.

De asemenea, in noul model al certificatului medical se mentioneaza ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au heptatita B si C. Anterior, tinerii nu trebuiau sa efectueze astfel de analize.

Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii, la instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi.

Odata cu intrarea in vigoare pe 28 aprilie 2014 a Ordinului MApN nr. M.113/2013 se abroga Ordinul MapN nr. M.47/2007.

Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii va analiza in perioada urmatoare capacitatea de a chema rezervistii sub arme, a declarat, in urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu, subliniind insa ca Romania nu are in prezent o amenintare directa iminenta.

MAPN infirma faptul ca exista un proces de mobilizare

La inceputul lui mai, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a infirmat categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presa.

„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”, se arata in comunicatul MApN.

Potrivit acestuia, certificatul este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti, iar masura legislativa nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

„Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic. Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar”, informeaza MApN.

Ca membra a NATO, spune comunicatul, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al Aliantei, apararea spatiului comun.

Sursa: botosaneanul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos