21.5 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăStirea zileiROMANIA sub ape: COD PORTOCALIU de INUNDATII! HARTA judetelor afectate!

ROMANIA sub ape: COD PORTOCALIU de INUNDATII! HARTA judetelor afectate!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Romania ramane in continuare sub cod portocaliu de inundatii in patru judete, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Judetele vizate sunt Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman.

Codul portocaliu vizeaza sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier – Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), precizeaza INHGA.

Avertizarea este valabila pana in 26 mai.

In intervalul 18 mai, ora 6.00 – 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunarii (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta , Galati si Tulcea) se va afla sub cod galben.

Potrivit hidrologilor, prognoza debitelor maxime pe Dunare la intrarea in tara are un grad ridicat de incertitudine in acest moment, din cauza variatiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluentii fluviului, variatii generate de severitatea exceptionala a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele inregistrate in bazinele hidrografice ale afluentilor principali de pe acest sector (Sava si Morava).

„Ploile torentiale deosebit de insemnate cantitativ care s-au inregistrat in ultimele zile in bazinele hidrografice din Serbia si din Bosnia – Hertegovina au generat viituri exceptionale care in multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depasit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit in Serbia si Bosnia – Hertegovina, la nivel national, starea de alerta”, mai precizeaza INHGA.

Raurile Vedea superioara, afluentii sai si Teleorman se afla, pana duminica la ora 18.00, sub cod portocaliu de inundatii in judetele Arges, Olt, Teleorman, iar Prutul va fi vizat de o avertizare similara duminica, intre 12.00 si 18.00, potrivit INHGA.

Conform actualizarii unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), codul portocaliu vizeaza, in intervalul sambata, ora 13.00 – duminica, ora 18.00, Vedea superioara, afluentii sai (judetele Olt si Arges) si Teleormanul, in amonte de statia hidrometrica Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman).

Sub cod portocaliu va fi duminica si raul Prut, in amonte de lacul de acumulare Stanca Costesti (judetul Botosani).

INHGA mai precizeaza ca sambata, intre 15.00 si 24.00, vor fi sub cod galben versanti, torenti, paraie si raurile mici din judetele Valcea, Arges, Prahova, Neamt, Suceava si Iasi.

Tot sub cod galben se afla, in intervalul sambata, ora 13.00 – duminica, ora 18.00, raurile din bazinele hidrografice: Barzava sector aval s.h. Gataia si pe Moravita (judetul Timis), Jiu sector aval s.h. Filiasi (judetul Dolj), Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Neajlov amonte S.H. Vadu Lat ((judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), Barlad (judetele Vaslui si Galati) si Prut amonte Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani).

hara

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri