Acasă Mediu Prognoza meteo. Vezi cum se anunta vremea in intervalul decembrie-februarie

Prognoza meteo. Vezi cum se anunta vremea in intervalul decembrie-februarie

34

Temperaturi medii care nu vor mai depasi 2 grade Celsius se vor consemna in intervalul decembrie 2012 – februarie 2013, in timp ce cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate, in general, de mediile climatologice, se arata in raportul privind estimarile meteo pentru urmatoarele trei luni, publicat de Administratia Nationala de Meteorologie(ANM).

Potrivit sursei citate, in luna decembrie temperaturile medii lunare se vor situa, in general, in limite apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand Dobrogea unde sunt posibile valori mai ridicate decat normele climatologice (pana la 4 grade Celsius), precum si nordul Olteniei si Munteniei, unde temperaturile medii pot fi usor mai coborate decat aceste norme, respectiv intre -1 si un grad Celsius si intre -3 si 2 grade Celsius.

In decursul aceleasi luni, cantitatile lunare de precipitatii vor fi, in general, normale, iar local in centrul, nord-estul si sud-estul teritoriului sunt posibile valori usor excedentare. Nivelul precipitatiilor se va incadra intre minim 25 litri/mp in Banat, Muntenia si Dobrogea si maxim 85 litri/mp in Maramures.

Meteorologii estimeaza, pentru ianuarie, temperaturi medii lunare apropiate de mediile climatologice in centrul si nordul tarii, iar in restul teritoriului vor fi posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei, cuprinse intre -6 grade in Transilvania si Muntenia si zero grade in Dobrogea si Banat. Totodata, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de media climatologica in majoritatea regiunilor tarii, cu niveluri cuprinse intre 20 si 70 de litri/mp.

In februarie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, cu exceptia regiunilor din sud-est, sud si vest, unde, local, valorile termice vor fi usor mai ridicate. Normele climatologice pentru temperaturile medii se vor incadra intre -5 si zero grade Celsius, in Transilvania, si intre zero si 2 grade Celsius in Banat.

In ceea ce priveste nivelul precipitatiilor, in luna februarie, acesta va fi in limite apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a teritoriului.

Local, in nord-vestul si centrul tarii, cantitatile de precipitatii se pot situa peste mediile multianuale, cu valori de pana la 45 l/mp in Crisana si Transilvania, respectiv pana la 70 l/mp in Oltenia.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM precizeaza faptul ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos