10.2 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăStirea zileiProiectul Flamingo: Simulari cosmologice pe supercomputere scot la iveala noi date privind...

Proiectul Flamingo: Simulari cosmologice pe supercomputere scot la iveala noi date privind formarea Universului

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Un studiu publicat in jurnalul stiintific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society scoate la lumina cea mai ampla simulare computerizata realizata vreodata, de la Big Bang pana in zilele noastre, pentru a studia modul in care a evoluat universul, relateaza marti DPA/PA Media, conform Agerpres.

Proiectul, numit Flamingo, a calculat evolutia tuturor componentelor universului – materia obisnuita, materia intunecata si energia intunecata – conform legilor fizicii. Pe masura ce simularile progreseaza, galaxii virtuale si grupuri de galaxii apar in detaliu.


Oamenii de stiinta vor putea sa inteleaga daca modelul standard al cosmologiei – folosit pentru a explica evolutia universului – reprezinta o buna descriere a realitatii.

„Cosmologia se afla la o rascruce de drumuri. Avem date noi uimitoare de la telescoape puternice, dintre care unele, la prima vedere, nu sunt conforme cu asteptarile noastre teoretice. Fie modelul standard de cosmologie este defectuos, fie exista un bias subtil in datele observationale. Simularile noastre de super precizie ale universului ar trebui sa ne poata oferi raspunsul”, a declarat profesorul de fizica Carlos Frenk de la Institutul pentru cosmologie computationala din cadrul Universitatii Durham, Regatul Unit.

Simulari anterioare, care au fost comparate cu observatii ale universului, s-au concentrat asupra materiei intunecate rece – despre care se crede ca este o componenta cheie a structurii cosmosului.

Cu toate acestea, in prezent astronomii sunt de parere ca efectul materiei obisnuite, care reprezinta doar 16% din toata materia din univers, si neutrinii, particulele minuscule care interactioneaza rar cu materia normala, trebuie de asemenea luate in considerare atunci cand se incearca intelegerea evolutiei universului.

Profesorul Joop Schaye, cercetator principal la Universitatea Leiden din Tarile de Jos, a declarat: „Desi materia intunecata domina gravitatia, contributia materiei obisnuite nu mai poate fi neglijata, acea contributie putand fi similara cu deviatiile dintre modele si observatii”.

Flamingo este un proiect al Consortiului Virgo pentru simulari cosmologice pe supercomputere.

Finantarea proiectului a provenit de la Consiliul European pentru Cercetare, Consiliului pentru Stiinta si Tehnologie din Regatul Unit, Organizatia pentru Studii Stiintifice din Tarile de Jos si Fundatia Nationala pentru Stiinta din Elvetia

Ultimele stiri