9.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiUn proiect inceput de pe vremea lui Ceausescu va fi finalizat cu...

Un proiect inceput de pe vremea lui Ceausescu va fi finalizat cu banii UE

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Planul lui Ceausescu pentru salvarea agriculturii romanesti in momente de seceta prin consttruirea canalului Siret-Baragan va fi reluat cu fonduri UE. Lucrarile au inceput in 1986 insa au fost sistate dupa revolutie.

Lucrarile la Canalul de irigatii Siret-Baragan vor incepe in luna martie a anului viitor, iar banii vin din fonduri europene a declarat, in cadrul emisiunii „Probleme la zi”, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.
El a adaugat ca exista si alte lucrari de investitii, 100 de milioane de euro fiind alocati pentru astfel de sisteme in zonele in care nu exista infrastructuri de irigatii. Agricultorii spun ca seceta din acest an le-a afectat culturile si exista riscul ca multe din suprafetele agricole sa ramana nelucrate, pentru ca pamantul este uscat.

Canalul ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apa din bazinul Siretului, pe langa cei 16.000.000 metri cubi preluati de Acumularea Calimanesti, cel mai important baraj de pe rau. Asta ar elimina riscul unor viituri catastrofale, asa cum s-au inregistrat intre 2005 si 2014.

Canalul Siret-Baragan ar proteja circa 130 km de diguri existente pe malul stang al Siretului, dar si 130 km de diguri de pe malul drept, din judetele Vrancea si Braila se mai precizeaza in proiectul de oportunitate al acestei investitii.

Datele tehnice ale canalului
Lungimea: 198 de kilometri
Traseu: intre acumularea Calimanesti de pe Siret (Vrancea) si Lacul Dridu, situat la nord de Bucuresti, pe raul Ialomita.
Latimea: 57 m la suprafata apei, 20 de metri la fund.
Adancimea: 7 metri
Viteza apei: un metru/secunda
Irigatii: 520-700.000 de hectare

Ultimele stiri