20.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăSocialPROTEST al revolutionarilor la sediul Guvernului! Revolutionarul Dumitru Dinca a lesinat!

PROTEST al revolutionarilor la sediul Guvernului! Revolutionarul Dumitru Dinca a lesinat!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Revolutionarii au protestat la sediul Guvernului pentru a fi respectata Legea 341/2004 a recunostintei fata de luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei. Revolutionarului Dumitru Dinca i s-a facut rau si a lesinat, fiind transportat de un echipa SMURD la spital.

Aproximativ 200 de revolutionari s-au adunat, luni, la Guvern pentru a protesta fata de neacordarea tuturor indemnizatiilor prevazute de Legea 341/2004 a recunostintei fata de luptatorii Revolutiei si au anuntat ca vor organiza zilnic manifestatii pentru a cere Executivului respectarea acestei legi.

Dupa ora 14.00, o parte din manifestanti au blocat pentru scurt timp Bulevardul Aviatorilor, fiind indepartati de jandarmi, la care protestatarii au strigat „Mercenarii”.

O delegatie a protestatarilor fost invitata la Guvern pentru a discuta cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Ei si-au expus revendicarile si au stabilit cu ministrul ca saptamana viitoare sa aiba o noua intalnire.

„Motivul principal pentru care ne-am adunat aici este acela ca dorim sa primim cu totii din nou indemnizatie, care a fost sistata. Noi nu am cerut niciodata acesti bani, ei ne-au fost oferiti de catre stat, pentru ca ne-am riscat viata ca sa daramam un regim, iar din acest motiv suntem niste eroi. In baza acelei indemnizatii, care ajungea la aproximativ 2.000 de lei, foarte multi dintre noi au obtinut credite bancare sau au facut rate pentru a-si achizitiona diverse bunuri. Acum vin bancile dupa ei”, a declarat Vasile Pestreanu, presedintele Asociatiei Victoria Revolutiei 1989 Bucuresti.

Manifestantii au anuntat ca intentioneaza sa protesteze in fiecare zi, intre orele 10.00 si 17.00.

Gheorghe Grosu, referent in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a explicat ca revolutionarii sunt nemultumiti de faptul ca Legea nr. 341/2004 a fost modificata de mai multe ori, astfel incat acestia nu mai beneficiaza de drepturile acordate initial prin actul normativ.

De exemplu, Legea Sanatatii a modificat Legea 341, in sensul ca a eliminat dreptul revolutionarilor de a beneficia de tratamente si medicamente gratuite, a spus Grosu.

Totodata, de mai multi ani, printr-o Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Boc si prorogata de urmatoarele guverne (aprobata prin Legea 283/2011), nu se mai acorda indemnizatiile reparatorii persoanelor care au obtinut titlul de „Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite”, atribuit celor care, in perioada 14 – 25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decat daca respectivele persoane au un venit mai mic decat salariul mediu brut pe economie, a aratat Grosu.

Astfel, in prezent, beneficiaza de indemnizatii luptatorii raniti si retinuti, precum si urmasii eroilor martiri.

„Adica nu beneficiaza (in prezent – n.r.) de indemnizatii exact «castigatorii» Revolutiei. Se poate compara numarul lor – 16.000 – cu numarul localitatilor din Romania, adica un om in fiecare localitate. Nu mi se pare mult fata de ceea ce s-a intamplat acum 24 de ani. «Castigatorilor» Revolutiei statul le-a acordat «un respect maxim»”, a mai declarat Gheorghe Grosu, in decembrie anul trecut.

In prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de detinatori de certificate de revolutionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptatori remarcati prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptatori raniti, circa 600-650 de luptatori retinuti, 150-200 de raniti si retinuti, 2.000 de urmasi ai eroilor martiri si alti 150-200 de participanti, acestia din urma avand doar un titlu onorific si neprimind indemnizatie, a mai precizat atunci Gheorghe Grosu.

Revolutionarul Dumitru Dinca a lesinat la protestul de la Guvern si a fost dus de un echipaj SMURD la Spitalul Floreasca, dupa ce jandarmii au deblocat Bulevardul Aviatorilor, care fusese ocupat de mai multi manifestanti.

Dinca se numara printre manifestantii care au blocat Bulevardul Aviatorilor, jandarmii degajand ulterior carosabilul. In acelasi timp, in zona a fost solicitat un echipaj SMURD pentru o persoana care a lesinat, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, Daniel Vasile.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri