26.4 C
București
marți, iunie 18, 2024
AcasăACTUALITATERasturnare de situatie! In SUA incepe RENUMARAREA voturilor!

Rasturnare de situatie! In SUA incepe RENUMARAREA voturilor!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Chițac nu are probleme la Constanța. Sondajele îl dau câștigător detașat

Actualul primar al municipiului Constanţa Vergil Chiţac (PNL) conduce...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Ciolacu și Ciucă la cuțite! Negociază din nou calendarul alegerilor

Ciolacu și Ciucă au ajuns la aceeași masă după...
Ceea ce părea doar un zvon a devenit realitate și lucrurile par să se complice în Statele Unite ale Americii. O fostă candidată independentă în alegerile prezidenţiale din SUA, ecologista Jill Stein, a solicitat oficial, vineri, Comisiei electorale din Wisconsin, renumărarea voturilor din acest stat, o operaţiune care va începe, potrivit acesteia, „săptămâna viitoare”, transmite AFP preluat de agerpres

Statul Wisconsin, unul dintre cele câştigate la mică diferenţă de republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie, a anunţat vineri că va renumăra voturile exprimate, ca răspuns la solicitările în acest sens formulate de doi candidaţi, transmite agenţia EFE.

Jill Stein intenţionează de asemenea să ceară recalcularea voturilor în Pennsylvania şi Michigan, două alte state americane foarte disputate, care au înclinat balanţa în favoarea preşedintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie.

Comisia electorală din Wisconsin (nordul SUA) a confirmat că „se pregăteşte să renumere voturile” conform cererii fostei candidate a Partidului Verde, adaugă AFP.

Aceasta a asigurat vineri, pe Twitter, că renumărarea „va începe săptămâna viitoare”. De partea sa, comisia afirmă că această nouă numărare a voturilor va trebui să se încheie până cel mai târziu la 13 decembrie.

Comisia spune că încă socoteşte suma pe care partidul ecologist va trebui să o plătească pentru această operaţiune.

Fosta candidată a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul său, că a strâns peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanţa renumărarea voturilor în trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) şi Michigan (nord).

”Având încheiată strângerea fondurilor pentru renumărarea voturilor în Wisconsin (unde vom începe procedura vineri) şi în Pennsylvania (unde banii ar trebui strânşi până luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumăra voturile în Michigan”, unde fondurile trebuie strânse până miercuri, potrivit site-ului candidatei.

”Aceste noi numărări fac parte dintr-o mişcare electorală care vizează asigurarea integrităţii (procesului) şi evidenţierea modului în care sistemul electoral american este puţin fiabil”, explică susţinătorii lui Jill Stein.

Potrivit lui Stein, experţii electorali au înregistrat în cele trei state ‘anomalii statistice’ care provoacă temeri.

Candidata democrată Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump câştigând majoritatea celor 538 de mari electori necesară pentru a ajunge preşedinte al SUA.

Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea şi până în prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut în Wisconsin (10 mari electori) la o diferenţă de 27.000 de voturi, iar în Pennsylvania (20 de mari electori) la una de 60.000 de voturi. În Michigan (16 mari electori), diferenţa ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor încă neoficiale.

content-image

Ultimele stiri