Acasă ACTUALITATE Reactia ministrului Energiei după ce aproape o treime din România a rămas...

Reactia ministrului Energiei după ce aproape o treime din România a rămas ieri fără curent electric

68

Întreruperea energiei electrice din zona de nord – est a României a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată, anunţă Virgil Popescu, ministrul Energiei, care dă asigurări că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope.

„Întreruperea energiei electrice din zona de nord – est a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată. Astfel că a fost afectată şi ţara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E.

De asemenea, aş dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope”, a scris Virgil Popescu, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

O avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul, vineri după-amiază, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transelectrica.

„Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu ştim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul ţării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în acest moment (la ora 16:20 – n.r.)”, au precizat responsabilii Transelectrica.

Ulterior, aceştia au revenit cu un comunicat de presă în care au precizat că pana de curent a început la ora 15:05, iar toţi consumatorii au fost realimentaţi în jurul orei 16:45.

Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E) a anunţat că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET.

Într-un comunicat de presă, ENTSO-E precizează că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

„Acţiunile coordonate şi răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea ţărilor europene”, susţine ENTSO-E.

Asociaţia adaugă că a fost demarată o investigaţia asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Surse din Ministerul Energiei au declarat pentru AGERPRES că o comisie constituită la nivel european se va ocupa cu investigarea cauzelor care au dus la avaria produsă vineri după-amiază în sistemul european de transport al energiei.

„Nu ştie nimeni până acum cauzele incidentului. A fost constituită o comisie de investigaţii la nivel european care să afle în ce împrejurări s-a produs avaria”, au arătat sursele menţionate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos