18.9 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăDivertismentTutorialul ZileiReguli noi pentru persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din...

Reguli noi pentru persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin: Urmeaza amenzile!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Legislația referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate a suferit modificări și este deja în vigoare.

Începând cu data de 10 iunie, au intrat în vigoare noi reguli pentru cetățenii români care locuiesc la o altă adresă decât cea înscrisă în cartea de identitate, conform Adevărul.ro.

Potrivit noii legi, persoanele care se află în această situație sunt obligate să realizeze mutația în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a noilor reguli. Acest lucru înseamnă că trebuie să își actualizeze adresa de domiciliu sau reședință în conformitate cu noua locație în care locuiesc.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Legea stabilește în continuare și obligația de a cere, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului, fiind una dintre situațiile în care apare obligația de solicitare a eliberării unui nou act de identitate, alături de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

Mai există cazul deteriorării acestuia, dar și când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul schimbării sexului etc. OUG stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului, scrie avocatnet.ro.

Ultimele stiri