3.6 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăStirea zileiReteaua nasilor de tren. Ce limbaj codat se folosea in perfectarea afacerilor

Reteaua nasilor de tren. Ce limbaj codat se folosea in perfectarea afacerilor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alti doi inspectori din cadrul CFR Calatori au fost retinuti ieri de procurorii brasoveni, acestia fiind acuzati nu doar ca primeau mita de la subalterni, dar ca ii si anuntau pe acestia atunci cand Politia Transporturi programa controale in trenuri. Ieri dimineata, 43 de angajati ai CFR Calatori au fost ridicati si dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Brasov. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, procurorul Alina Popescu, cele 43 de persoane audiate, luni, sunt conductori si sefi de tren si inspectori suspectati de luare si dare de mita, asociere in vederea savarsririi de infractiuni, precum si divulgare de informatii.

 

„Acestor inspectori li s-a solicitat ajutorul din partea Politiei TF pentru controale in trenuri, iar ei transmiteau mai departe informatia, astfel ca verificarile nu mai aveau finalitate”, a spus procurorul.

 

Unul dintre cei doi angajati retinuti este inspector la regionala CFR Calatori Brasov, fiind acuzat ca in perioada 29 iunie-23 august i-a anuntat pe conductorii si sefii de tren despre 19 controale care ar fi urmat sa fie facute de Politia Transporturi. El este acuzat, de asemenea, ca in perioada 30 iunie – 9 august a primit bani sau bunuri provenind de la pasagerii prinsi fara bilet, a mai precizat procurorul brasovean. Potrivit acesteia, pentru toate aceste fapte care li se imputa angajatilor CFR Calatori exista probe la dosar.

 

Conform sursei citate, si in zilele urmatoare vor continua audierile la Parchet, unde vor fi adusi alti angajati CFR Calatori suspectati de fapte de coruptie, avand in vedere ca 200 de persoane sunt cercetate in acest dosar.

 

Mai multe convorbiri intre conductorii de tren si sefii de tren prin care acestia se anuntau despre mita pe care o luau de la calatori au fost interceptate de procurorii brasoveni, in aceste discutii fiind folosit un limbaj codat. Din cercetarile procurorilor in acest dosar, care au inceput in luna martie 2011, s-a stabilit ca, pornind de la conductorii de tren si pana la revizorii de specialitate, se lucra mana in mana, „fiecare conjugandu-si eforturile cu alti suspecti, in combinatii diferite, in functie de circumstante”, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.

 

In acest sens, angajatii CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum „a carji”, „chiori”, „colet”, „a incarca trenul”, „a sta cu mortul pe tine” sau „tren bun”.

Traducerea cuvintelor folosite de angajatii CFR este:

– „a carji (carjeala, carja)” – pretinderea sau primirea de bani de la calatorii fraudulosi in scopul de a le permite acestora calatoria cu trenul (carjeala – activitatea);

– „chior/-i – calator/-i fraudulos/-si care nu detin/-e documente de calatorie;

– „colet/-e (pachet/-e) – calatori fraudulosi carora personalul de tren le permite calatoria frauduloasa la cererea propriilor organe de control;

– „a incarca trenul” – activitatea infractionala de a permite calatoria frauduloasa a cat mai multor calatori fraudulosi;

– „a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine” – a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la calatorii fraudulosi existand riscul de fi descoperit.

 

De asemenea, „tren bun (tren puternic)” reprezinta un tren cu care se deplaseaza, in mod constant, multi calatori fraudulosi si de la care se pot obtine in acest mod sume de bani considerabile.

Ultimele stiri