7.1 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăACTUALITATECulturaRidica-ti ochii spre cer! Zilele acestea o sa vezi un FENOMEN ASTRONOMIC...

Ridica-ti ochii spre cer! Zilele acestea o sa vezi un FENOMEN ASTRONOMIC incredibil!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

În fiecare an, Pământul trece prin coada cometei Halley de două ori, în mai a avut loc ploaia de meteoriţi Eta Aquaridele. Pentru a urmări meteoriţi, luna aceasta persoanele interesate vor trebui să se trezească devreme înainte de răsăritul soarelui.

După cum sugerează şi numele, meteoriţii par a fi originari din constelaţia Orion.

În prezent, Pământul trece prin rezidurile din coada cometei Halley care va aduce ploaia de meteoriţi Orionide, până pe data de 7 noiembrie.

Ploaia va avea maximul pe data de 21 octombrie, moment în care vor putea fi observaţi peste 20 de meteoriţi pe oră care vor arde în atmosfera Pământului, însă din cauza luminii Lunii ploaia va putea fi observată şi mai înainte – din 5 octombrie până pe 15 octombrie, înainte de zorii zilei.

 

Nebuloasa Tarantula

Dacă ploaia de meteoriţi nu este un eveniment interesant pentru unele persoane, în octombrie, locuitorii emisferei de sud vor avea posibilitatea de a observa o nebuloasă (locul în care iau naştere stelele). Pe parcursul lunii octombrie, nebuloasa Tarantula va fi vizibilă în apropierea micilor nori Magelanici (cea mai mare şi mai luninoasă galaxie vizibilă din emisfera sudică).

Pe cer va putea fi admirată lumina zodiacală 

Denumirea poate părea astrologică, însă lumina zodiacală este un fenomen astronomic real cunoscut şi cu denumirea de zorii zilei falşi.

Fenomenul poate fi observat doar la mare distanţă de luminile oraşului, în locuri din care poate fi privită Caleea Lactee noaptea (precum Sydney).

Însă pentru cei care nu locuiesc în Sydney, pe orizontul cerului va putea fi observată o lumină stranie. ,,Lumina va fi sub forma unei piramide vagi ce se va extinde de pe orizontul estic, la scurt timp după răsăritul soarelui,”  explică Earth Sky.

Cinci planete pe cerul întunecat

Pe întreaga planetă vor putea fi observate planetele Venus, Saturn şi Marte, în partea vestică, planetele vor fi mult mai luminoase, mai ales după apusul soarelui.

În 28 octombrie, Venus va putea fi observat în linie cu Saturn. Locuitorii emisferei nordice vor putea observa şi planeta Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, precum şi cea cu o activitate tectonică asemănătoare cu cea a Pământului. Mercur va putea fi admirată cel mai bine în a doua săptămână din octombrie.

 

Aşadar, în orice parte a globului te-ai afla luna aceasta, cu echipament sau fără, priveşte spectacolul astronomic de pe cer.

Sursă: Science Alert

Ultimele stiri