Acasă Stirea zilei Roma nu inceteaza sa uimeasca. Inca o descoperire in fata Panteonului

Roma nu inceteaza sa uimeasca. Inca o descoperire in fata Panteonului

219

Un pavaj din epoca imperiala a fost descoperit sub o prapastie, care s-a deschis in piata din fata Panteonului, pe 27 aprilie.
Cercetarile arheologice au scos la lumina sapte placi de travertin, care sunt situate la o adancime de aproximativ 2,30 / 2,70 de metri fata de nivelul strazii, cu dimensiuni de aproximativ 80-90 centimetri pentru o grosime de 30 de centimetri.

Au fost gasite pentru prima data in anii ’90 din secolul trecut, cu ocazia construirii unui tunel subteran. „Dupa mai bine de 20 de ani de la prima lor descoperire, placile pavajului antic din piata din fata Panteonului sunt intacte, protejate de un strat fin de puzzolana. O demonstratie fara echivoc despre cat de importanta este protejarea siturilor arheologice, nu numai o oportunitate de cunoastere, ci fundamentala pentru pastrarea marturiilor istoriei noastre, un patrimoniu inestimabil in special intr-un oras precum Roma”, explica Daniela Porro, administrator special la Primaria Romei. Muncitorii de pe santier vor continua in urmatoarele zile lucrarile la restaurarea retelei de apa si Primaria Romei va face investigatii arheologice suplimentare in colaborare cu Departamentul pentru Patrimoniul Cultural. Intre pavajul imperial, „intact si aliniat ca la origine”, o mica parte lipsa deschide o fereastra pentru a continua sapaturile in profunzime si pentru a cuceri o bucatica in plus din istoria Pietei La Rotonda. „Este o emotie sa le vedem din nou, pentru noi si pentru cei care au norocul sa treaca pe aici zilele acestea”, afirma arheologul responsabil de sapaturi, Marta Baumgartner. „Acest pavaj acopera aproape intreaga piata. Acum vom face o comparatie cu datele pe care colegii mei le-au arhivat in anii ’90”, spune Baumgartner.
„Roma nu inceteaza niciodata sa ne uimeasca. Au iesit la iveala placile din vechiul pavaj din piata aflata in fata Panteonului, descoperite in anii ’90. O marturie minunata despre istoria orasului nostru si a pretiosului nostru patrimoniu istoric si cultural”, a comentat primarul Romei, Virginia Raggi, pe Twitter

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos