Grav conflict de interese! Sapte din noua judecatori CCR beneficiaza de pensie speciala

Admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiei la legea prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu exceptia celor militare ridica mari semne de intrebare din moment ce sapte dintre cei noua judecatori au pensii speciale. Prin urmare, toate pensiile speciale raman in vigoare.

Judecatori CCR beneficiaza de pensie speciala

Este vorba despre Valer Dorneanu (27.000 de lei pe luna), Cristian Deliorga (21.000 de lei pe luna), Marian Enache (26.700 de lei pe luna), Daniel Morar (29.100 de lei pe luna), Mona Pivniceru (32.000 de lei ), Livia Stanciu (37.000 de lei pe luna) si Varga Atilla (8.300 de lei pe luna).

Judecatorul CCR Marian Enache, fost deputat PSD de Vaslui, a incasat anul trecut venituri record de peste 800.000 de lei. Nici actual presedinte al CCR, Valer Dorneanu, nu este cu mult mai prejos.

Astfel, Enache incaseaza salariul de judecator, dar si alte patru pensii sau indemnizatii: pensie de stat, pensie de avocat, indemnizatie de fost parlamentar si indemnizatie de revolutionar. Veniturile din 2018 ale lui Enache: 812.982 lei, adica 15.055 euro/luna.

Situatia este similara si in cazul presedintelui CCR, Valer Dorneau, alt fost parlamentar PSD. In 2018, acesta a cumulat salariul de la CCR cu pensia de stat si cu indemnizatia speciala de fost parlamentar (denumita de presedintele CCR – „indemnizatie limita de varsta”).

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la sfarsitul lunii ianuarie, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la legea care elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, adoptata de Camera Deputatilor.