16 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomieRomania merge bine doar in declaratiile politicienilor! Intr-un an excelent pentru agricultura,...

Romania merge bine doar in declaratiile politicienilor! Intr-un an excelent pentru agricultura, mancam carne de porc din Africa!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Salariul minim va creşte la 3.300 de lei brut. Cât va ajunge să fie la 1 ianuarie

Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie,...

Încă o țeapă marca PSD: Ieftinirile imense anunțate de Consiliul Concurenței, de până la 49%, s-au evaporat!

La începutul lunii septembrie Consiliul Concurenței a anunțat, printr-un comunicat...

Rusii ii baga pe romani in buncare. Atac masiv la granita, mesaj RO-Alert: Adapostiti-va!

Trupele rusești au atacat, în cursul nopții, porturile Reni...

Carnea de porc produsă în România este comercializată în micile măcelării sau în magazine de cartier. Cea mai mare parte a cărnii de porc din marile lanțuri de retail provine din afara țării, din state europene sau chiar din Africa.

Am cumpărat zilele trecut dintr-un hipermarket patru felii mari de cotlet de porc cu 17 lei. Ajuns acasă, când am desfăcut ambalajul am constatat că ţara de provenienţă a produsului este Guinea Bissau. Adică am cumpărat carne de porc crescut şi sacrificat în unul dintre cele mai mici state din Africa, care nu are nici măcar 1,7 milioane locuitori. Supriza a fost mare: am văzut porcuşorii de Guineea, simpaticele animale de companie, dar porcul de carne de Guineea este, pentru mine cel puţin, o noutate.

L-am întrebat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, de când mănâncă românii carne de porc din Guineea Bissau. În loc să ne spună ce cantinate de carne de porc s-a importat din Guineea Bissau, ministrul Agriculturii, prin biroul de presă, ne-a oferit date despre comerţul cu carne între România şi Guineea… Ecuatorială. Aşa am aflat că nu avem date cu privire la importuri, dar că am exportat anul trecut în Guineea Ecuatorială 54 de tone de „carne şi organe comestibile de pasăre“, tranzacţie a cărei valoare a fost de aproximativ 51.000 euro. În ceea ce priveşte carnea de porc, un alt răspuns al Ministerului Agriculturii ne dă cel mai mult de gândit.

„În anul 2017, perioada ianuarie–iunie, nu sunt înregistrate date statistice privind carnea şi produsele din carne de porc“, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Cu alte cuvinte, deocamdată, oficialii guvernamentali nu au date că în supermaketuri se vinde carne de porc proaspătă din Guineea Bissau. Cum a ajuns porcul african pe rafturile româneşti şi cum s-a păstrat carnea proaspătă un drum atât de lung, rămâne un mister. Revenind la certitudini, carnea de porc „exotic“ din Africa nu are cum să reprezinte un procent însemnat din vânzări. Din păcate, nici cea produsă în România nu prea se comercializează în supermaketuri.

Astfel, conform datelor oficiale, principalele ţări care aprovizionează cu carne de porc marile magazine de la noi sunt Germania, Portugalia şi Ungaria. „Foarte rar primim carne de porc din România. O dată pe lună, când prindem carne românească, o cumpărăm noi. Se importă pulpă dezosată, cotlet dezosat, ceafă, organe, ficat, inimă, limbă, rinichi şi carne tocată. Pe pungi scrie carne refrigerată, dar produsele sunt congelate“, ne-a povestit un lucrător comercial de la raionul de carne al unui cunoscut supermarket.

În prezent, legislaţia română nu permite sprijinirea şi dezvoltarea producătorilor autohtoni. Și embargoul Rusiei la importul de carne de porc din Europa a afectat piaţa României. Ministerul Agriculturii şi Comisia Europeană susţin că sprijină crescătorii de porci. „Suma totală acordată pentru sectorul de creştere a porcinelor în anul 2016 a fost de 2.372.804 euro, asigurată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind distribuită astfel: 2.072.804 euro pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii şi 300.000 euro pentru activitatea de reproducţie din exploataţii“, arată Ministerului Agriculturii. S-au acordat şi alte ajutoare excepţionale, suma totală acordată pentru sectorul de creştere a porcinelor în anul 2016 fiind de 5.448.041 euro.

Datele producătorilor: 70%-80% din carnea proaspătăm este produsă România

Tudor Stanca, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) susţine că se importă foarte multă carne de porc, dar asta mai ales pentru procesare. „Nu mai avem tranşatori, din păcate, peste 80% din carnea pentru procesare este din import. Este o lipsă acută de fabrici de procesare, tranşare şi depozitare. Procesatorii preferă carnea de porc din import, secţii de tranşare nu mai există, nu mai sunt tranşatori, românii sunt plătiţi foarte bine în Germania, Spania sau Anglia. În prezent, între 70 şi 80% din carnea proaspătă comercializată este produsă România. Pe sectorul producătorilor de carne de porc nu se acordă ajutoare, există doar anumite intervenţii. A fost tentativă de promovare a unei legi de sprijinire şi dezvoltare a crescătorilor de porci. Legea s-a întors de la Preşedinţie pentru că are nevoie de aprobarea Comisiei Europene“, ne-a explicat directorul executiv al APCPR.

 Sursa: Capital.ro

Ultimele stiri