25.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăEconomieRomania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume!

Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Soferii au motive serioase de suparare. Romania se numara printre tarile cu cel mai pret al benzinei din lume, calculat in funcţie de puterea de cumparare. Tara noastra se situeaza pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de tari.

benzinarie

Un galon de benzina premium, adica circa patru litri, costa 4,92 de euro, in timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpararea a aproape patru litri de benzina, un roman trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

In ceea ce priveste pretul litrului de benzina, acesta se situeaza la 1,3 euro, scazand cu 17% in ultimele sase luni in Romania, potrivit datelor Bloomberg.

Astfel, Romania se claseaza pe locul 29 in randul tarilor luate in considerare de analiza Bloomberg, dupa pretul litrului de benzina.

Tinand cont, insa, si de salarii, Romania se plaseaza in clasamentul denumit „suferinta la pompa” pe locul 11 in randul celor 61 de state analizate.

Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).

shutterstock_3864862-pompa-peco-benzinarie-statie-alimentare-masina

In functie de pret, Romania se afla intre Croatia (1,31 euro pe litru), locul 28, si Chile (1,26 euro pe litru), locul 30. Pretul unui litru de benzina este mai mic decat in Romania in tari ca Lituania (1,29 euro pe litru) si Estonia (1,21 euro pe litru).

In schimb, in Cehia (1,33 euro pe litru), Grecia (1,5 euro pe litru), Slovacia si Slovenia (1,42 euro pe litru), benzina costa mai mult decat in Romania.

Organizat dupa „suferinta la pompa”, clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro).

Tarile care completeaza topul zece sunt India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria si China.

In Bulgaria, un litru pe benzina costa 1,19 euro, mai putin decat in Romania, insa clasarea pe poziţia a saptea in topul „suferintei la pompa” este determinata de venitul mediu zilnic de 21 de dolari (16,9 euro). Astfel, pentru cumpararea unui litru de bezina, un bulgar plateste 7,07% din venitul dintr-o zi.

Pretul unui litru de benzina in Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind aceasta suma cu 4,25% din venitul mediu pe zi (locul 16).

Venezuela ocupa ultima pozitie in ambele topuri, cu un pret de 0,01 euro pe litru de benzina. Ultima data cand guvernul a incercat sa reduca subventiile pentru benzina, in 1989, au avut loc revolte in urma carora au murit sute de oameni.

in trimestru al doilea al acestui an, cand a fost realizat precedentul studiu, Romania ocupa locul 23 in clasamentul preturilor la benzina (1,41 euro pe litru) si poztţia a noua in topul „suferintei la pompa”.

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizeaza 61 de tari, luand in calcul pretul mediu al benzinei si „suferinta la pompa”, care masoara procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpararea unui litru de benzina sau a unui galon de benzina. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri