Acasă Stirea zilei Romania risca dezangajarea. In 2013, trebuie sa atragem 5 miliarde de euro...

Romania risca dezangajarea. In 2013, trebuie sa atragem 5 miliarde de euro din fondurile europene

27

Johannes HahnRomania risca dezangajarea, daca nu reuseste ca, in acest an, sa atraga din fonduri europene in valoare de 5 miliarde de euro.

Comisarul Johannes Hahn a declarat ca 2013 reprezinta „o provocare speciala” pentru Romania care trebuie sa absoarba peste 5 miliarde de euro, in conditiile in care in 6 ani a atras doar 2,2 miliarde de euro in total. Oficialul comunitar si-a exprimat increderea in capacitatea Romaniei de a absorbi banii, „deoarece acestia vor contribui categoric la crestere in tara, iar cresterea inseamna locuri de munca, crearea de noi locuri de munca, dar si asigurarea celor existente”, noteaza Newsin.

„2013 este un an crucial pentru Romania. In ultimii ani, Romania a ratat anumite momente din cauza discutiilor politice, alegeri, etc., dar ceea ce este important acum este sa se concentreze asupra viitorului, si este ceva ce este disponibil pentru Romania si acestea sunt fondurile europene. Fonduri care pot aduce o crestere in tara, iar anul acesta este o provocare speciala, deoarece, dupa cum stiti, Romania trebuie sa absoarba peste 5 miliarde de euro pentru a nu pierde acesti bani”, a avertizat Johannes Hahn.

La 31 decembrie 2012, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a fost de 11,47%, adica aproximativ 2,2 miliarde de euro.Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, si-a propus o rata de absorbtie de 50% pana la sfarsitul anului 2013.La infiintarea Ministerului Afacerilor Europene in septembrie 2011, Leonard Orban si-a fixat o tinta de 20% pana la sfarsitul anului 2012.Daca nu va cheltui cele peste 5 miliarde de euro, Romania se va confrunta cu un risc mare de dezangajare de fonduri.

La 19 decembrie 2012, in conferinta de la final de mandat, Leonard Orban avertiza ca pentru 2013 riscul de dezangajare este mult mai mare decat in 2012: 6 miliarde de euro.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos