Intra in contact cu noi

International

Romania va participa la manevre militare in Polonia alaturi de SUA!

Publicat cu

pe

International

Cel putin 10.000 de civili au murit nevinovati in conflictul din Ucraina

Publicat cu

pe

Cele mai recente cifre din razboiul din Ucraina arata ca cel putin 10.000 de civili au murit nevinovati in conflictul generat de Rusia.
 
Oficiali ucraineni au declarat marti ca armata rusa pare sa trimita mai putine trupe si mai putine echipamente in batalia pentru orasul Avdiivka din estul distrus al tarii, considerat o poarta de acces catre capitala regiunii Donetk, relateaza Reuters.

Purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Oleksandr Stupun, a declarat ca au existat mai putine atacuri terestre si mai putine lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oras cu o populatie de aproximativ 32.000 de locuitori inainte de razboi, care se afla sub asaltul rusilor de mai bine de o luna. Acum au mai ramas aproximativ 1.500 de locuitori.
 
„Fortele de ocupatie rusesti au redus numarul de atacuri terestre si aeriene, desi inca mai incalca regulile razboiului tragand in echipele medicale si in vehiculele de evacuare”, a declarat Stupun pentru televiziunea nationala.
Rusia anunta ca a distrus mai multe drone ucrainene in apropiere de Crimeea
Rusia a anuntat miercuri ca a neutralizat in Marea Neagra patru drone navale ucrainene care se indreptau catre Crimeea si ca a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate, informeaza Reuters si AFP.
„Patru vedete fara echipaj ale armatei ucrainene care se indreptau catre peninsula Crimeea au fost detectate in partea de vest a Marii Negre”, a scris intr-un comunicat Ministerul rus al Apararii, adaugand ca „toate tintele detectate au fost distruse”.

Intr-un comunicat separat, ministerul a afirmat ca tot miercuri trei drone aeriene ucrainene au fost distruse de sistemele de aparare aeriana ruse deasupra Crimeei si a denuntat „un atac terorist al regimului de la Kiev”.
De la inceputul invaziei ruse in Ucraina in februarie 2022, peste 10.000 de civili au fost ucisi, conform biroului ONU pentru drepturile omului. Interesant este faptul ca aproximativ jumatate dintre aceste decese au avut loc departe de liniile de front, ceea ce subliniaza amploarea violentelor in afara zonelor de conflict direct.
Misiunea ONU pentru drepturile omului, prezenta in Ucraina cu zeci de observatori, a raportat ca numarul real al victimelor este probabil „semnificativ mai mare” decat cifrele oficiale. Acest lucru se datoreaza continuarii eforturilor de coroborare a datelor, o sarcina dificila in contextul unui conflict activ si in continua schimbare.
Un exemplu notabil al acestor violente este situatia din Mariupol, inregistrata in primele luni ale invaziei. Aici, lupta intensa pentru controlul orasului a dus la un numar mare de victime civile, raportat de catre locuitori. Aceste date ilustreaza gravitatea conflictului si impactul profund asupra populatiei civile.
”Zece mii de morti in randul civililor reprezinta o borna sinistra pentru Ucraina. Razboiul Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, care a intrat acum in cea de-a 21-a luna, risca sa evolueze intr-un conflict prelungit, iar costul uman grav este dureros de inteles”, a declarat Danielle Bell, care conduce misiunea de monitorizare, potrivit The Guardian.

Continua sa citesti

International

Cum vor sa termine rusii razboiul? Il ”asasineaza” pe Zelenski! Vezi operatiunea MAIDAN-3

Publicat cu

pe

Razboiul de uzura din Ucraina nu pare sa le mai convina prea mult nici rusilor care vor sa puna punct conflictului intr-un mod favorabil. Cum pe front lucrurile nu mai evolueaza pe 1 noiembrie, serviciile ruse de informatii au lansat un ”atac informational” de amploare, denumit ”Maidan-3”, cu scopul de a destabiliza Ucraina, se arata intr-o investigatie media a publicatiei ucrainene ONLINE.ua care citeaza surse din domeniul securitatii si apararii.

Investigatia incepe printr-un indemn adresa ucrainenilor ca ar trebui sa-si aminteasca faptul ca „razboiul de uzura” se refera si la rezistenta societatii civile la confruntarile interne pe care Rusia le provoaca in mod constant in Ucraina. Astfel, a putut fi stabilit ca serviciilor ruse de informatii si-au propus sa deruleze, in perioada noiembrie-decembrie 2023, o ampla campanie de discreditare a Ucrainei.

Publicatia ucrainene ONLINE.ua precizeaza ca aceasta noua operatiunea, parte a unui razboi informational derulat de mai mult timp, a fost supervizata de prim-adjunctul sefului de stat major al administratiei prezidentiale ruse, Serghei Kirienko, iar ideologul a fost Vladislav Surkov, unul dintre autorii proiectului Novorossiya.

Online.ua a aflat despre acest lucru de la mai multe surse care lucreaza in domeniul securitatii si apararii din Ucraina. Potrivit planurilor indraznete ale rusilor, operatiunea se va desfasura in diferite parti ale lumii si va avea un caracter complex.

Propaganda rusa exploateaza oboseala generala a societatii ucrainene

Scopul stabilit de serviciile ruse de informatii si grupurile de propagandistii rusi este de a destabiliza viata politica, de a provoca proteste si conflicte chiar in Ucraina si de a influenta coalitia internationala anti-Putin.

Metodologia noului atac informational derulat de Rusia se va baza pe un sablon clasic: panica, nesiguranta si discreditarea politicienilor si militarilor ucraineni.

In ceea ce priveste principalele subiecte pe care serviciile ruse de informatii ruse le vor exploata si pe care vor propaga asupra societatii ucrainene, nu exista prea multe semne de intrebare.

Unele dintre problemele reale care ii preocupa astazi pe ucraineni vor fi exploatate din nou: oboseala generala cauzata de razboi, presupusa „inutilitate a rezistentei”, coruptia, ineficienta organizatiilor internationale, suspendarea ajutorului din partea partenerilor internationali, ineficienta conducerii politice si diverse „teorii ale conspiratiei”.

Un subiect separat este „problema limbii”, care este repusa in mod artificial pe ordinea de zi din nou si din nou. In acelasi timp, la Kiev si in regiuni sunt planificate o serie de actiuni „pasnice”, proteste si actiuni civice care vor avea scopuri absolut nepasnice.

In acest scop, serviciile ruse informatii se folosesc in constant de starea de stres a societatii ucrainene. In special, problemele dureroase ale schimburilor de prizonieri de razboi si ale rotatiei militare in zona de lupta sunt ridicate exploatate iar.

De asemenea, campaniile de dezinformare care vizeaza perturbarea procesului de mobilizare continua. Rudele si prietenii militarilor ucraineni sunt provocati sa intreprinda actiuni agresive care submineaza si mai mult societatea ucraineana. In acest scop, Rusia a blocat procesul de schimb de prizonieri de razboi.

Atacul Rusiei impotriva conducerii militare si politice a Ucrainei

Primele etape ale acestei campanii de discreditare pot fi deja observate atat pe platformele media ucrainene, cat si pe cele internationale, inclusiv pe cele pro-ruse care vizeaza publicul vorbitor de limba rusa.

Noi voci sub forma unor agenti de influenta, autointitulati „experti” si comentatori, s-au alaturat unui anumit numar de politicieni si lideri de opinie ucraineni care, fara sa stie, raspandesc naratiuni rusesti.

Continua sa citesti

International

Zelenski anunta o lovitura de proportii pentru rusi pe malul Niprului!

Publicat cu

pe

Zelenski a anuntat ca armata ucraineana a inaintat ‘3-8 kilometri’ pe malul ocupat al Niprului
Armata ucraineana a anuntat ca i-a respins pe rusi ”3-8 kilometri” pe malul de est al Niprului, ocupat de armata rusa, relateaza AFP, potrivit news.ro.

Aceasta este prima estimare in cifre a inaintarii trupelor Kievului in aceasta zona, dupa mai multe luni ale unei contraofensive dezamagitoare. ”Cifrele preliminare variaza intre trei si opt kilometri, in functie de specificitati, geografie si topologia malului stang” al fluviului, a anuntat in weekend, la televiziunea ucraineana, o purtatoare de cuvant a armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk.

Ea nu a precizat, insa, daca fortele ucrainene detin controlul complet al acestei zone si nici daca armata rusa s-a retras din ea.

In cazul in care aceasta inaintare se confirma, ar fi vorba despre cea mai mare inaintare a armatei ucrainene impotriva rusilor de mai multe luni.

O contraofensiva ucraineana mult asteptata de Kiev si de catre aliatii sai din Occident, lansata in iunie, a esuat.

Ea a permis armatei ucrainene sa recucereasca doar o mana de sate in sudul si estul Ucrainei.

Ultimul succes important revendicat de catre Ucraina in contraofensiva sa a fost recucerirea satului Robotine, in august, in regiunea Zaporojie (sud).

Continua sa citesti

hot news