5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaRomanii investesc in arta. Licitatia de Craciun a facut vanzari de 1,707...

Romanii investesc in arta. Licitatia de Craciun a facut vanzari de 1,707 milioane de euro

in:

Stiri pe acelasi subiect

Zi trista: Florin Piersic si-a anuntat retragarea chiar de ziua lui! ”Mai e putin timp”

Marele actor Florin Piersic a ținut să transmită un mesaj tuturor...

Zi neagra pentru teatrul romanesc: Marele actor Traian Stanescu a murit!

Actorul Traian Stănescu a murit, a anunţat fiul acestuia,...

De unde vine tradiția mărțișorului și ce simbolizează el cu adevărat?!

Mărţişorul este un obiect de recuzită folosit în cadrul...

1Iubitorii de arta au confirmat si in acest an la Licitatia de Craciun, organizata de Artmark, investitiile in opere valoroase castiga tot mai mult teren in Romania. Evenimentul a facut vanzari totale de 1,707 milioane de euro. Comparativ, in cadrul Licitatiei de Iarna 2011, totalul operelor adjudecate a atins valoarea de 1.605.350 euro, iar in 2010 – 1.289.400 euro.

Seara de 19 decembrie a fost una deosebit de antrenanta pentru cei aproximativ 500 de invitati aflati in sala Hotelului J. W. Marriott din Bucureşti, carora li se adauga aproximativ 100 de participanti online, prin telefon sau oferte scrise. Ritmul paşilor de licitatie a fost unul intens pe parcursul a mai bine de cinci ore, timp in care s-au adjudecat 191 dintre cele 200 de loturi propuse (dintre care numai o opera de arta plastica neadjudecata), distingându-se 226 de palete diferite.

Cele mai mari valori au fost atinse de catre binecunoscutul „eşalon 1” al picturii româneşti: Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, capodoperele primului dintre artişti monopolizând podiumul Licitatiei de Craciun cu trei dintre cele patru opere propuse in cadrul evenimentului: „Intoarcerea de la târg” (165.000 euro), „Ciobanaş pe Valea Doftanei” (57.500 euro), respectiv „Han in Bretania” (60.000euro).

In clasamentul licitatiei, urmatoarele valori au fost atinse de catre pictorii Theodor Pallady – „Natura moarta cu lalele, evantai şi masca roşie” (52.500 euro), Corneliu Baba – „Spaime” (50.000 euro), Nicolae Tonitza – „Plaja la Mangalia” (42.000 euro).Evenimentul a adus si 10 recorduri de autor. Se remarca ascensiunea pictorilor: Corneliu Baba („Spaime”, 50.000 euro, recordul anterior fiind de 32.000 euro), Carol Hubner („La şipot”, 22.000 euro), Petre Iorgulescu Yor („Natura statica traditionala”, 13.000 euro), Mina Byck Wepper („Puiul mamei”, 9.000 euro) şi Alexandru Tipoia („Turci la Balcic”, 8.500  euro).Reprezentantii Artmark sustin ca Gala Iubitorilor de Arta sintetizeaza intregul fenomen la care asistam pe piata de arta din România: arta plastica domina in continuare gusturile românilor (şi nu numai). Anul 2012 a confirmat interesul cumparatorilor pentru „arta de prim rang”, reprezentata de valorile necontestate ale picturii românesti. Acest lucru inseamna o alegere prudenta, dar sigura pe timp de criza. In paralel, pe parcursul intregului an 2012, trend reflectat in Licitatia de Craciun de aseara, am asistat la o intarire a „eşalonului 2″, reprezentat de nume tot mai cautate, aflate  in plina ascensiune (Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Darascu, Octav Bancila), dar care vin puternic din urma, targetând popularitatea „primului rang”.

6

5

2

 

 

Ultimele stiri