Ministrul Educatiei, Lidia Deca, a anuntat, marti, ca, de la adoptarea ordonantei care prevede majoriri salariale pentru angajatii din invatamant, peste 15.000 de salariati au renuntat la greva.
„In cursul dimineatii am primit informatii de la inspectoratele judetene, iar ca urmare a masurilor luate de Guvernul Romaniei, putem anunta ca in acest moment, de la momentul adoptarii OUG, avem circa 15.000 de persoane care au renuntat la greva, dintre care 10.000 sunt cadre didactice.
Avem 1.000 de scoli unde greva s-a incheiat. Acesta este un gest de incredere. Vom relua discutiile cu sindicatele maine si putem vedea o intoarcere la clase”, a precizat Deca.
„Avem judete care au in jur de 25% participare din total personal – ma refer aici la Prahova si avem si judete in care inca participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce ne bucura este trendul descendent, este clar ca incet, incet, cadrele didactice revin in clase, personalul revine in scoli si asta ne permite, asa cum am discutat inca de ieri cu inspectorii scolari, ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant sa se poata organiza un program de recuperare, in asa fel incat, pana la finele cursurilor si pana la finele anului scolar, sa putem avea atat o recuperare din punct de vedere educational, cat si oamenii sa poata recupera zilele pe care nu le vor avea platite in salariul pe luna mai, ca urmare a actiunilor de protest”, a mai spus Deca.
Liderii sindicatelor din invatamant au anuntat, duminica, continuarea grevei cadrelor didactice.
”Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret», in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, cer in continuare Guvernului si partidelor aflate la guvernare sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.
Aceasta atitudine a Guvernului Romaniei este interpretata ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul mentionat mai sus in noua lege a salarizarii”, se arata, duminica, intr-un comunicat de presa comun al celor doua federatii.
Sindicalistii atrag atentia ca salariatii din invatamant aflati in greva ”sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grila de salarizare pentru invatamant in maximum trei ani”, solicitand scurtarea acestei perioade.
”Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”, adauga ei.
Potrivit comunicatului, ”aceasta greva nu este doar pentru salarii”.
”Acest protest extrem este si despre viitorul educatiei, despre perceptia pe care o are societatea asupra meseriei de dascal. Insa, modul in care Guvernul si liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfasurat incepand cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajatii din invatamant) si pana in prezent ne face sa credem ca, dupa ce se va incheia aceasta greva, vor reveni la vechile obiceiuri, adica: vor continua sa nu investeasca in educatie si in angajatii din invatamant. Aici, domnilor politicieni, domnule presedinte, este problema. Nu ne-ati convins ca, dupa incheierea grevei, veti investi cu adevarat in acest domeniu. Iar primul exemplu in acest sens este ca nu v-ati asumat printr-un act normativ ca, odata cu aparitia noii legi a salarizarii, salariul profesorului debutant va fi cel putin egal cu salariul mediu pe economie”, afirma reprezentantii dascalilor.
Ei amintesc ca unul dintre punctele pentru care dascalii au semnat pentru greva este cresterea finantarii.
”Degeaba ati votat in Parlament o lege care prevede alocarea pentru invatamant a unei finantari egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, daca nu aveti de gand sa o si respectati si veti proroga aplicarea acestui articol, asa cum ati prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educatie.
Spunem asta pentru ca, deja, pe surse, am aflat ca nu veti acorda, incepand cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Invatamantului Preuniversitar, pentru ca bugetul nu permite aceasta «cheltuiala». Aveti insa 6 luni sa va pregatiti. Aveti 6 luni in care puteti reforma statul, in asa fel incat, de la 1 ianuarie 2024, sa puteti acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru invatamant. Avem nevoie de educatie, iar educatia are nevoie de finantare!
Nu ne mai certati, nu ne mai trimiteti la clase! Schimbati-va discursul si asumati-va ca educatia va fi, incepand de astazi, prioritate nationala! Si nu numai pentru noi, angajatii din sistem, ci si pentru cei peste 3.000.000 de elevi in spatele carora va ascundeti si pe care incercati, prin declaratii, sa-i intoarceti impotriva noastra!”, subliniaza liderii de sindicat.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca greva a durat „un pic mult” si spera ca dascalii sa se intoarca de marti la scoala, mentionand ca Guvernul le-a dat tot ce au cerut.
„Greva a durat un pic mult si se pune intrebarea cine negociaza pentru dascali, fiindca liderii de sindicat tot vin si tot pleaca. Dar ei sunt doar un fel de interfata, cum sunteti voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc si consulta oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate sa functioneze o negociere pe aceasta baza. De aceea, premierul a hotarat foarte corect sa dea aceasta ordonanta indiferent cum se negociaza. De ce? Fiindca noi toti si eu, si Guvernul, si coalitia, fiindca a fost premierul impreuna si cu presedintele Camerei in discutie, au inteles ca sunt solicitari legitime si le garanteaza indiferent de ce se negociaza cu acesti reprezentanti ai sindicatelor”, a afirmat Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta in Republica Moldova, unde a participat la summitul Comunitatii Politice Europene.
Seful statului a exprimat speranta ca angajatii din sistemul de educatie se vor intoarce de marti la scoala, pentru ca „nu mai au de ce sa faca greva”.
„Eu sper sa se inteleaga bine aceasta chestiune la nivelul sistemului si oamenii sa se intoarca de marti la scoala, fiindca nu mai au pentru ce sa faca greva. Pe termen mediu si lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat cresteri, iar pentru anul 2024 s-au dat in scris, prin ordonanta, garantii ca Guvernul se va tine de ce a promis. Si atunci eu cred ca foarte multi dascali, care oricum au considerat ca este prea mult ce a fost, se vor intoarce pur si simplu la scoala si bine fac.
In afara de asta, cum indrazneste cineva sa puna dificultate examenele nationale? Este o generatie intreaga care trebuie sa dea Bacalaureatul si sa mearga la universitati, deci ii punem un dificultate? E o generatie intreaga care da examenul de capacitate. Dupa ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – inca o data, le-a dat tot ce au cerut – acum in ce temei sa mai continue greva? Si daca liderii de sindicat nationalI si judeteni nu se inteleg intre ei, dascalii vor intelege foarte bine acest semnal”, a adaugat Iohannis.