13 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiRușii, petrolul și spionii. Agenții OMV penetrează serviciile românești

Rușii, petrolul și spionii. Agenții OMV penetrează serviciile românești

in:

Stiri pe acelasi subiect

La capătul acestei veri vom afla dacă înțelegerea anunțată dintre OMV Petrom și Gazprom va implica și active deținute în România, a doua piață ca importanță pentru compania petrolieră austriacă (Petrom generează jumătate din profitul austriecilor).

“OMV are acces la camera de date a Gazprom urmând ca până la finele anului să analizeze valoarea zăcământului din Siberia (25% participatie la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia), „după care vom putea noi să propunem care sunt activele OMV pe care le vom oferi la schimb“, explica recent Rainer Seele, noul șef al OMV.

Despre acesta se știe că este un apropiat al rușilor (a activat în cadrul Wintershall) și nici nu a ascuns faptul că vrea să reorienteze compania către Rusia.

Pe fondul acestei noi strategii a conducerii de la Viena, în spațiul public local apar noi informații despre modul în care cea mai mare companie românească, OMV Petrom a fost căpușată chiar și post privatizare de un grup de interese construit în jurul șefei OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Numele care apar în această grupare de interese – începând chiar cu Alexandru Sergiu Gheorghe, soțul fost diplomat de carieră – alimentează un scenariu exploziv: potrivit afirmațiilor făcute de Oreste Teodorescu în emisiunea Jocuri de Putere din 30 iunie, privatizarea Petrom în 2004 în mandatul lui Adrian Năstase a fost de fapt o escrocherie transfrontalieră prin care s-a permis căpușarea ei de foști ofițeri DIE și actuali ofițeri din cadrul MAE.

“Înainte de 1989, acești ofițeri erau specializați să facă bani în economia de piață din afara României. Să nu uităm că alimentau un buget paralel, secret al României cu 7 miliarde de dolari anual. Ei bine, dacă înainte de ’89 produceau bani pentru statul român, odată cu privatizarea Petrom, unii dintre ei au început să producă bani pentru interese clientelare ale unor grupări mafiote cu legături adânci și în afara României, în special în spațiul ex-sovietic”, explică Oreste teoria pe care o are în legătură cu această privatizare și cu situația actuală întreținută de șefa OMV Petrom.

Sunt câteva argumente la vedere: soțul Marianei Gheorghe, numit administrator la unul dintre subcontractorii cei mai importanți ai companiei, J. Christof, care doar din patru contracte a obținut peste 360 milioane de euro. Fapt frapant care ar fi trebuit să atragă atenția presei și a DNA, pentru că este același mecanism de sifonare a banilor care există și în companiile publice (amintim că în OMV Petrom statul român mai deține un pachet de circa 20%), aprecia și Stelian Negrea într-o anchetă recentă pe același subiect.

Al doilea: din 2007, soția șefului SIE, Daniela Ungureanu, are un contract de consultanță cu Petromed Solutions (deținută de OMV Petrom), obținând sume care asigură grosul veniturilor familiei lui Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la al doilea mandat în fruntea Serviciului de Informații Externe. Chiar dacă nu este un contract ilegal, poate constitui oricând o vulnerabilitate pentru România faptul că venituri importante ale familiei șefului SIE sunt asigurate de ani buni de o companie străină cu interese uriașe pe o piață strategică așa cum este cea a energiei.

Ultimele stiri