Acasă Economie S-au gasit BANI pentru AUTOSTRADA Comarnic-Brasov! In decembrie vom sti constructorul!

S-au gasit BANI pentru AUTOSTRADA Comarnic-Brasov! In decembrie vom sti constructorul!

29

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova a declarat ca in decembrie vom stii constructorul autostrazii Comarnic-Brasov, lucrari care vor incepe in aprilie 2014, in valoare 1,2-1,3 miliarde euro.

„La precedentele doua incercari s-a facut o greseala foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toti, cu constructorii – asta e negocierea competitiva, negociezi contractul cu constructorii – si repartizarea riscurilor fara sa cheme la masa potentialii finantatori. Noi am chemat la masa toate bancile finantatoare care si-au manifestat interesul (…) inclusiv institutiile financiare internationale BEI, BERD, Banca Mondiala, care si-au manifestat interesul de a finanta, partial, normal, aceasta autostrada, deci de a face parte din creditul sindicalizat care va finanta autostrada”, a afirmat Sova la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV.

Intrebat despre celelalte banci, el a afirmat doar ca acestea sunt din Uniunea Europeana.

Pentru tronsonul de autostrada ComarnicBrasov, ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, VinciStrabagAktor si ImpregiloSalini. La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage.

Constructorii autostrazii vor fi desemnati la 9 decembrie, ulterior fiind posibile si contestatii, a spus Sova.

Costul de constructie al autostrazii este in jur de 1,2 – 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor incepe in luna aprilie a anului viitor si ar putea fi incheiat in 2016 sau 2017.

„Depinde de doua lucruri: de problemele geologice pe care le gasesc pe parcurs, pentru ca sunt vreo trei tuneluri de facut si nu va fi foarte usor, si depinde si de vreme. Daca ii ajuta vremea, termina pana la sfarsitul lui 2016, daca nu-i ajuta vremea termina probabil in vara lui 2017”, a spus ministrul.

Limita de viteza va fi de 130 kilometri/ ora, iar taxarea autostrazii, in lungime de 58 de kilometri, ar putea fi facuta la tariful de 3 euro/ suta de kilometri.

Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila asigurarea finantarii.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos

1 COMENTARIU