11.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalMarile puteri si Iranul au ajuns la un ACORD asupra programului nuclear...

Marile puteri si Iranul au ajuns la un ACORD asupra programului nuclear al Teheranului!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Marile puteri si Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului, aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani.

Acordul a fost anuntat dupa mai multe ore de blocaj asupra „dreptului” la imbogatirea uraniului al Iranului.

„Am ajuns la un acord”, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatata de ONU si Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Obama saluta acordul asupra programului nuclear al Iranului drept o „prima etapa importanta”

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat sambata drept o „prima etapa importanta” acordul interimar incheiat cu Iranul asupra programului sau nuclear, subliniind totodata ca in acest dosar persista „dificultati enorme”.

Intr-o interventie solemna, la Casa Alba, Obama a oferit asigurari ca acest acord, obtinut cu greu la Geneva, „bareaza calea cel mai evident” Republicii islamice spre bomba atomica si a indemnat Congresul american sa se abtina de la adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului.

Rohani saluta acordul de la Geneva ca deschizand „noi orizonturi”

Presedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul incheiat duminica la Geneva intre Iran si marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmand ca acesta „deschide noi orizonturi”.

Negciatorii, prezenti la Geneva, au salutat la randul lor un „succes” pentru Iran, dupa cinci zile de negocieri dure cu reprezentantii tarilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania).

„Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi”, a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele moderat, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au „incheiat cu succes”.

„Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta”, a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Seful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca programul iranian de imbogatire a uraniului a fost „recunoscut” in cursul negocierilor cu marile puteri, fara sa precizeze daca dreptul la imbogatirea uraniului, revendicat de catre Teheran, este mentionat in acord.

Diplomatii marilor puteri au negociat incepand de miercuri, la Geneva, cu Iranul, in cautarea unui acord interimar pentru o perioada de sase luni, care sa aduca garantii asupra caracterului pasnic al programului nuclear iranian, in schimbul unei relaxari „limitate” a sanctiunilor care afecteaza economia iraniana.

Activitatile de imbogatire a uraniului se afla in centrul unor ingrijorari ale occidentalilor si israelienilor, care se tem ca uraniu imbogatit la nivelul de 20% ar putea sa fie folosit de catre Iran pentru a obtine uraniu imbogatit la nivelul de 90% in scopuri militare, in pofida dezmintirilor Teheranului. Regimul iranian afirma ca acest uraniu este destinat reactorului sau de cercetare si unor scopuri medicale.

Acordul cu Iranul va face lumea, Israelul si partnerii SUA „mai sigure”, afirma Kerry

Acordul incheiat la Geneva asupra programului nuclear iranian va face „lumea mai sigura, Israelul si partenerii (Statelor Unite) in regiune mai siguri”, a declarat secretarul de Stat John Kerry, intr-o conferinta de presa.

„Acest acord complet va face lumea mai sigura (…) si Israelul mai sigur, partenerii nostri in regiune mai siguri”, a spus el.

„Prima etapa nu spune ca Iranul are dreptul la imbogatirea (uraniului), indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare”, a subliniat Kerry.

Acordul de la Geneva este un acord asupra unui plan de actiune, anunta Ashton

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, inconjurata de toti ministrii angajati in negocierea asupra programului nuclear iranian, a citit la sediul ONU de la Geneva o declaratie comuna anuntand „un acord asupra unui plan de actiune”.

„Am ajuns la un acord asupra unui plan de actiune”, a spus Lady Ashton, alaturi de care se afla ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Ministrii tarilor din cadrul grupului 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) s-au felicitat intre ei si l-au felicitat pe Zarif, dar acesta a evitat sa dea mana cu Lady Ashton, din motive religioase.

Ea l-a imbratisat, in schimb, pe secretarul de Stat John Kerry.

Referindu-se la continutul acordului, pe care nu a vrut sa il expliciteze, sefa diplomatiei europene a apreciat ca „este intotdeauna rau sa iei un punct si sa incerci sa il pozitionezi intr-un anumit fel”.

„Noi am incercat sa raspundem preocuparilor comunitatii internationale si (am incercat) sa o facem intr-un mod respectuos fata de Guvernul si poporul iranian”, a declarat ea pentru AFP.

Acordul cu Iranul marcheaza „un punct de cotitura”, apreciaza Westerwelle

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat ca acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului este un „punct de cotitura” si ca tarile occidentale s-au „apropiat bine” de „obiectivul (lor) de a impiedica o inarmare nucleara a Iranului”.

„Am atins pentru prima data o unitate politica asupra primilor pasi substantiali”, si-a exprimat satisfactia Westerwelle, care a indemnat la „utilizarea lunilor urmatoare pentru construirea unei increderi reciproce” si si-a exprimat dorinta „unei continuari rapide a negocierilor in vederea unui acord final”.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri