21.8 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăStirea zileiCaras SeverinSat SUPERB din Romania SALVAT de la disparitie de o mana de...

Sat SUPERB din Romania SALVAT de la disparitie de o mana de artisti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum prezența unui grup de artiști într-o localitate rurală poate crește nivelul de prețuri pe imobil și nu numai? Istoria acestui sat s-a schimbat radical odată ce în jur de douăzeci de artiști și-au revizuit valorile, au renunțat la viața urbană în favoarea traiului la țară. Din Timișoara s-au teleportat într-un sat de la poalele Munților Banatului. Cum s-a schimbat satul, și cât de diferite pot fi prețurile pentru casă, într-o perioadă de două decenii, aflați din povestea reală de mai jos.

La poalele Munţilor Banatului, la doi paşi de Cheile Nerei şi la cinci kilometri de Oraviţa există o zonă pitorească care îi cucereşte pe tot mai mulţi artişti din Timişoara, informează adevarul.ro. E vorba de satul Socolari, unde dintre cei puţin peste 100 de locuitori, 20 sunt artişti. Sunt veniţi din Timişoara şi s-au mutat la Socolari în ultimii ani.

Primarul din Ciclova Română, comuna de care aparţin satele Socolari şi Ilidia, spune că artiştii timişoreni au renviat zona. „A însemnat mult venirea lor. Satele nostre sunt mici, au mai rămas doar bătrânii aici, dar odată cu venirea artiştilor toată zona a renăscut. A devenit un centru cultural. Eu îi ajut cât de mult pot şi sunt mândru de ei“, spune Gheorghe Percea.

Expansiunea cu iz miraculos a satului Socolari şi interesul crescut al străinilor a făcut ca piaţa imobiliară locală să crească pe măsură. Primii rezidenţi artişti ai satului din judeţul Caraş-Severin au plătit în urmă cu 20 ani în jur de 2.000 de mărci germane pe o casă tradiţională inspirată din arhitectura Imperiului Austro-Ungar. Următorii timişoreni stabiliţi ulterior în Socolari au plătit preţuri tot mai ridicate. În acest moment, potrivit estimărilor localnicilor, o proprietate se vinde cu preţuri cuprinse între 15.000 şi 20.000 de euro.

14302440_1671010299881211_156093298_n

Distanţa dintre Timişoara şi Socolari este apreciabilă – 120 de kilometri – şi destul de greu de parcurs, mai ales că drumul care leagă cele două localităţi nu este grozav. Kilometri întregi din şoseaua de asfalt sunt înţesaţi cu atâtea gropi încât nu pot fi numărate.

Cu siguranţă, nu acesta a fost punctul forte care i-a atras pe artiştii timişoreni care au cumpărat şi deţin astăzi case în Socolari. Toţi povestesc că au fost aduşi aici de frumuseţea pitorească a locului. Totul a început de la taberele de practică pe care studenţii de la Facultatea de Arte din Timişoara le organizau aici, la începutul anilor ‘90. Iosif Tasi este primul artist din Timişoara care a cumpărat o casă în Socolari, astăzi fiind unul dintre locuitorii permanenţi ai satului.

14302654_1671010296547878_1663758014_n

„S-a întâmplat ceva foarte firesc, noi eram studenţi la pictură, la Facultatea de Arte, şi în fiecare an aveam practică de vară. Profesorul nostru se cunoştea foarte bine cu şeful Ocolului Silvic din Oraviţa şi acesta i-a spus că timp de şase ani va susţine tabăra noastră la Oraviţa şi Ciclova Montană. Venind şase ani în zonă, am umblat împrejur, am făcut excursii şi am dat de Socolari, Ilidia şi Potoc (n.r. – alte sate din zonă), care ne-au plăcut foarte, foarte mult. Era o zonă unde n-a trecut semnul civilizaţiei, am găsit cumva un loc aşa de rezervat ca şi cum am fi mers înapoi cu 80 de ani. După terminarea facultăţii, prin ‘96, am hotărât să-mi cumpăr o casă. Doi ani la rând, prietenii şi colegii mei, care cunoşteau zona, veneau şi stăteau mereu la mine şi dormeau. După aceea, au început să-şi cumpere case şi ei“, povesteşte artistul vizual Tasi.

Ultimele stiri