-0.5 C
București
luni, ianuarie 20, 2025
AcasăStirea zileiScanteia care poate aprinde LUMEA! Pericolul global al conflictului din Fasia Gaza...

Scanteia care poate aprinde LUMEA! Pericolul global al conflictului din Fasia Gaza si Israel

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

De ce s-a deteriorat starea LUMII?

Lumea pe care o știam noi se deteriorează încetul...

„Oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!”

Una dintre ipotezele pentru care operațiunea anti-Hezbollah a fost...

Economistii din intreaga lume atrag atentia asupra pericolului ca escaladarea conflictului din Fasia Gaza sa se extinda in tot Golful Persic. Abia atunci ar incepe cu adevarat probleme globale pentru toti cei care stau la caldura si citesc stiri despre conflictul dintre Hamas si Israel.

Temerea provine din faptul ca in zona Golfului Persic este concentrata 40% din productia mondiala de titei. De asemenea, daca se va ajunge la o deteriorare a relatiilor dintre Iran si Statele Unite ale Americii si eventual la o retragere a Iranului de pe piata de gaze naturale si titei consecintele asupra pietei energiei ar fi complicate sau chiar grave.

Conform Agentiei Internationale pentru Energie, Iranul are o productie de titei de 3,8 milioane de barili pe zi, dupa ce a crescut anul acesta cu 600.000 de barili pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 4% din productia mondiala. O eventuala oprire a productiei iraniene ar crea toate conditiile pentru cresterea pretului titeiului pe piata mondiala. Iran detine 12% din rezervele mondiale de titei, iar principala piata de desfacere este China. Desigur, deocamdata, nu sunt decat scenarii care se pot lua in calcul.

Saptamana aceasta, economistul sef al FMI a reamintit un calcul care arata ca o crestere de durata medie a pretului petrolului cu 10 dolari pentru un baril induce o pierdere de 0,15 puncte procentuale a produsului intern brut de la nivel global. Ca intotdeauna, o crestere a pretului titeiului antreneaza doua efecte negative si anume cresterea inflatiei si incetinirea cresterii economice, se arata intr-o analiza rfi.ro.

Ultimele stiri