Acasă Cultura Scheletul lui Richard al III-lea, autentificat de testele ADN

Scheletul lui Richard al III-lea, autentificat de testele ADN

23

richard al III leaAr fi dat un regat pentru un cal, insa a ajuns ingropat sub o parcare anonima. Rezultatele unor teste ADN au confirmat luni, la peste trei ani de la inceperea anchetei, ca scheletul descoperit sub o parcare din orasul Leicester din Anglia apartine intr-adevar regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantagenetilor si al casei de York, decedat in 1485.

Scheletul fostului monarh britanic a fost descoperit ingropat sub cimentul unei parcari din Leicester, informeaza lefigaro.fr.

Dupa o ancheta care a durat mai bine de trei ani, oamenii de stiinta de la Universitatea Leicester au dezvaluit, luni, faptul ca scheletul descoperit la sfarsitul verii trecute, in acest oras din centrul Angliei, apartine intr-adevar regelui Richard al III-lea.

Rezultatele testelor ADN au fost anuntate in cadrul unei conferinte de presa. Numeroase elemente i-au determinat pe cercetatori sa afirme ca osemintele, in special un craniu ce prezenta urme de violenta, sunt cu adevarat cele ale ultimului rege din dinastia Plantagenetilor, decedat in 1485, la varsta de 32 de ani.

Invins de dinastia Tudorilor in batalia de la Bosworth, care a pus capat Razboiului celor Doua Roze (dintre sustinatorii Casei de Lancaster si cei ai Casei de York), imaginea lui Richard al III-lea a ramas pentru posteritate ca cea a unui monstru, imortalizat de William Shakespeare, insa aceasta reputatie a lui este considerata de istorici ca fiind eronata. La mortea lui, corpul sau ar fi fost expus pe strazile din Leicester. Locul in care a fost inmormantat a ramas necunoscut si a facut subiectul multor speculatii de-a lungul secolelor. Anumiti istorici au crezut ca trupul sau neinsufletit a fost aruncat intr-un rau.

Istoricii si arheologii au efectuat o laborioasa munca de cercetare, incercand sa gaseasca un mormant sub o biserica distrusa in timpul razboaielor religioase din vremea domniei regelui Henric al VIII-lea. Amplasamentul fostei biserici, acoperit in prezent de cimentul unei parcari din orasul Leicester, a putut fi identificat. Municipalitatea a autorizat efectuarea unor sapaturi, iar acestea au permis exhumarea unui schelet bine conservat.

Printr-un concurs de circumstante extraordinare, istoricul John Ashdwon-Hill, autorul cartii „The Last Days of Richard III”, a reusit, reconstituind arborele genealogic al suveranului, sa descopere o urmasa in viata a acestuia, in Canada. Cu ajutorul testelor ADN efectuate, el a reusit sa elucideze astfel acest mister care dateaza de cinci secole si sa puna capat unor cercetari stiintifice care au durat multi ani.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentTopul celor mai bogati cantareti ai tuturor timpurilor
Articolul următorStudentii Universitatii din Bucuresti au castigat toate cele trei medalii de aur la concursul Markstrat