Coreea de Sud a raspuns deschizand focul la rachetele lansate de Coreea de Nord in cadrul exercitiilor efectuate la frontiera lor maritima.

„Nordul a tras aproximativ 500 de obuze (…), iar 100 au cazut in apa, in partea de sud a frontierei”, a anuntat Kim Min-seok, un purtator de cuvant al ministerului, intr-o conferinta de presa.

Coreea de Sud a raspuns tragand obuze in apele nord-coreene.

Ministerul sud-coreean al Apararii a denuntat „o provocare premeditata si o tentativa de a testa hotararea armatei noastre” de a apara frontiera.

„Daca Nordul reactioneaza la tirurile noastre de riposta legitima si se foloseste de ele ca de un pretext pentru o noua provocare impotriva apelor si insulelor noastre, vom angaja represalii ferme”, a avertizat Kim Min-seok.

„Obuze lansate de Coreea de Nord au cazut in partea noastra (de frontiera) si am replicat deschizand focul”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al statului major al armatelor sud-coreene. Locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia in adaposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP.

Coreea de Nord a anuntat anterior ca desfasoara manevre militare in apropiere de frontiera maritima, cu munitie de razboi.

In replica, Seulul a avertizat ca orice depasire a frontierei va fi urmata de represalii.

Granita maritima dintre cele doua tari a fost de mai multe ori scena unor confruntari sangeroase intre cele doua parti. Ultimul incident a avut loc in 2010, cand Phenianul a bombardat o insula sud-coreeana in apropiere de zona frontierei, provocand moartea a patru persoane si aducand peninsula la un pas de razboi.

Numita „Linia de limita a Nordului”, frontiera a fost trasata de fortele Natiunilor Unite si SUA in 1953, la sfarsitul razboiului coreean. Phenianul o contesta si refuza sa o recunoasca.

Sursa: mediafax.ro