Acasă Sanatate SCHIMBARE IN SANATATE! Medicii de familie, OBLIGATI sa cumpere cititoare pentru cardurile...

SCHIMBARE IN SANATATE! Medicii de familie, OBLIGATI sa cumpere cititoare pentru cardurile de sanatate!

29

Oamenii din mai multe judeţe au primit degeaba carduri de sănătate, pentru că medicii refuză să îşi cumpere cititoare de card. Acestia asteapta sa le primeasca de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dar situatia se schimba. Medicii vor fi obligati sa le cumpere. 

Va exista un ordin in care va scrie ca este obligatoriu si ca incepand cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Cardul are doua roluri: de a spune ca pacientul este asigurat si ca pacientul a fost in acel moment in acel cabinet. Fara a fi confirmate, nu vor fi decontate. Daca vrei sa intri in contract cu Casa, accepti regulile„, a spus presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Pana atunci insa problema privind cumpararea cititoarelor de carduri de sanatate ramane in picioare.

Suntem in curs de rezolvare si sunt convins ca medicii de familie vor cumpara, pentru ca este si in interesul lor, nu doar al Casei Nationale sau al sistemului in general. Va veni un moment cand vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar aceasta motiv, ca sunt scumpe, nu tine. Sunt cinci euro, ceea ce inseamna 22 de lei. Daca ne gandim la incasarile unui cabinet, cu siguranta oamenii isi pot cumpara„, a spus presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Totodata, presedintele CNAS a adaugat ca peste aproximativ trei luni de zile se va lucra doar pe baza cardurilor.

Procesul de distribuire (a cardurilor – n.r.) este in desfasurare. Dupa ce vom termina cu distributia, undeva la sfarsitul lunii octombrie, in aproximativ trei luni de zile vom folosi doar sistemul cu card. Toata lumea ar trebui sa fie interesata de acest card, pentru ca el nu face altceva decat sa puna ordine. In rest, drepturile pacientului si drepturile medicului sunt aceleasi. Daca nu dorim sa fie ordine, sigur ca vom gasi tot felul de motive si nimeni nu-l doreste„, a mai spus el.

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa.

Sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos