27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăSocialSchimbari in noul an scolar! Media gimnaziala va conta in proportie de...

Schimbari in noul an scolar! Media gimnaziala va conta in proportie de 25% la admiterea in liceu!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Potrivit Ministerului Educatiei Nationale, din anul scolar 2013 – 2014, media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea in liceu in proportie de 25%, si nu 50% ca pana acum, informeaza agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MEN, media obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a va avea insa o pondere mai mare in calculul mediei finale, respectiv 75%, fata de 50%, cat era pana acum.

Decizia vine in urma analizei datelor inregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevand diferente notabile intre mediile mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile mai mici de la Evaluarea Nationala.

„Cele mai multe situatii (59,52% din unitatile de invatamant) releva diferente de 2 pana la 2,5 puncte intre felul in care au fost evaluati elevii pe parcursul gimnaziului si media de la evaluarea nationala a acestora. Aceasta ruptura intre cele doua tipuri de evaluare a fost identificata in 25 de judete: Iasi, Sibiu, Brasov, Arges, Giurgiu, Bacau, Constanta, Dambovita, Maramures, Alba, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Salaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Calarasi, Botosani si Ialomita. In alte 6 judete (Valcea, Mures, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Olt) diferentele sunt si mai mari, depasind 2,5 puncte. O situatie considerata acceptabila, respectiv un raport de 1,5 pana la 2 puncte intre mediile pe ciclul gimnazial si cele la Evaluarea Nationala se inregistreaza in judete precum Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzau, Galati si Neamt (reprezentand 21,42% din totalul unitatilor de invatamant, la nivel de tara)”, precizeaza MEN.

Potrivit MEN, numai Bucurestiul si judetul Braila inregistreaza un raport normal intre evaluarea la clasa si Evaluarea Nationala, dar reprezinta doar 4,76% din totalul judetelor.

Reprezentantii ministerului sustin ca o situatie ingrijoratoare o reprezinta si faptul ca 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Nationala, nu au reusit sa obtina minim 5, iar o parte a elevilor se incadreaza in sfera analfabetismului functional.

De asemenea, abandonul scolar este un fenomen intalnit mai ales la trecerea de la invatamantul gimnazial la cel liceal si este direct proportional cu esecul scolar inregistrat in urma Evaluarii Nationale.

MEN precizeaza ca toate unitatile de invatamant unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate in mod constant, inspectoratele scolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile scolilor vizate vor fi evaluate in functie de masurile pe care le vor adopta pentru imbunatatirea procesului de predare – invatare.

„Mentionam ca toate masurile adoptate de ministrul Educatiei au fost discutate si agreate cu partenerii sociali – sindicatele reprezentative, asociatiile de parinti. Toate informatiile care vizeaza aceste modificari sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro”, subliniaza MEN.

Ultimele stiri