11.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSanatateSchimbari MAJORE in sistemul de asigurari de sanatate! Toti romanii trebuie sa...

Schimbari MAJORE in sistemul de asigurari de sanatate! Toti romanii trebuie sa stie ca au CONSULTATII NOI GRATUITE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pacienţii vor beneficia de decontarea analizelor de tip RMN la sân, copiii vor beneficia de consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent, iar asiguraţii vor avea două noi proteze decontate de CNAS, potrivit unui nou Contract Cadru aprobat, joi, de Guvern.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de joi noul Contract Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis joi agenţiei MEDIAFAX. Hotărârea de Guvern 161 / 2016 va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016.

Printre principalele beneficii pe care le vor avea pacienţii asiguraţi se numără decontarea analizelor de tip RMN la sân, consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent pentru copii, iar asiguraţii vor avea două noi proteze decontate de CNAS.

La acestea se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a Sistemelui Informatic Unic Integrat (SIUI) şi a cardurilor de asiguraţi astfel încât aceştia să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţi tehnice.

De asemenea, noul Contract Cadru are în vedere suplimentarea valorii plăţilor pentru medicina de familie şi tratamentul ambulator astfel încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar.

„Important de subliniat este şi obligativitatea ca toţi actorii din sistemul sanitar (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casele Judeţene, Direcţiile de Sănătate Publică şi furnizorii de servicii) să aibă întâlniri trimestriale în care vor analiza calitatea serviciilor furnizate asiguraţilor şi vor putea aduce şi pe parcurs îmbunătăţiri la funcţionarea sistemului, dacă acestea vor fi considerate necesare”, se arată în comunicat.

De asemenea, se întăreşte obligaţia generală a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguraţii despre consecinţele nerespectării indicaţiilor terapeutice. Totodată, se clarifică obligaţia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice în vigoare.

În cazul asistenţei medicale primară, se reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi; situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni se completează cu cazurile în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta, asiguratul este în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective; se elimină serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, având în vedere că abilităţile necesare pentru acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii); se introduce tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale.

În ceea ce priveşte medicina dentară, minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni în prezent şi se introduce un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei.

În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice, se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast; se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului; se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care casa de asigurări de sănătate sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantitatea de reactivi achiziţionaţi de laboratoarele de analize medicale.

La asistenţa medicală spitalicească se introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/zi; pentru pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu va mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu; decontarea serviciilor efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate în secţiile/spitalele de bolnavi cronici.

Ultimele stiri