11.9 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăStirea zileiScriitorul Mihail Sebastian a fost omagiat la Londra

Scriitorul Mihail Sebastian a fost omagiat la Londra

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scriitorul Mihail Sebastian este omagiat, vineri, la Londra, în cadrul Festivalului literar româno-britanic Romania Rocks şi în seria „Who is Romania”/ „Cine este România”, prezentată de istoricul Tessa Dunlop.

Este vorba despre lansarea online (ora 16.00, ora României) a  cărţii „Femei” de Mihail Sebastian, în cadrul unei discuţii online între traducătorul Philip O‘Ceallaigh şi Camelia Crăciun (Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Studii Iudaice), şi de prezentarea video (ora 14.00, ziua României) a biografiei autorului în cel de-al cincilea episod realizat de istoricul britanic Tessa Dunlop. Ambele evenimente pot fi accesate pe pagina Facebook a ICR Londra.

Mihail Sebastian, născut Iosif Hechter, cunoscut pentru piesele sale lirice şi ironice, pentru romanele psihologice, pentru eseurile, recenziile şi articolele de o înaltă calitate publicistică, reuşise să supravieţuiască măsurilor antisemite şi războiului, însă un accident rutier, într-o zi obişnuită de mai, i-a fost fatal.

Mai puţin de patru decenii din viaţa scriitorului „care a înţeles emoţia”, ale cărui cărţi sunt traduse peste tot în lume şi care, postum, câştigă încă premii, vor fi prezentate de dr Tessa Dunlop într-o scurtă incursiune în istoria vremii.

Relaţia cu Nae Ionescu, „omul-momentului” în perioada interbelică, ironia sorţii sale, a celui care a cuprins atât de bine frumuseţea României şi care totuşi nu a fost acceptat de ţara natală, experienţele prin care trece Mihail Sebastian, prigonit, abandonat de prieteni, sunt surprinse în imagini grăitoare, fragmente inedite, pasaje din „Jurnalul” scriitorului. 

Curajul de a scrie despre experienţa de a fi evreu în România interbelică, romanul „De două mii de ani”, prefaţat de Nae Ionescu, aducându-i singurătatea, este (re)amintit în episodul scris şi prezentat de cunoscuta jurnalistă britanică. Viaţa lui Mihail Sebastian, prezentată drept o „mărturie a naturii autodistructive a rasismului”, este reconstituită de la copilăria în oraşul dunărean, primele scrieri şi controverse, premiera cu sala plină a piesei „Steaua fără nume” din timpul războiului, dar fără a se şti că piesa a fost scrisă de el, la accidentul rutier suferit în timp ce se îndrepta spre Universitatea din Bucureşti, unde urma să susţină o prelegere despre Balzac.

Ultimele stiri